24. Spominski pohod na Triglav

10. in 11. julija je potekal že 24. spominski pohodi na Triglav, ki so ga v spomin na vzpon partizanskih patrulj na Triglav leta 1944 in na vsa svobodoljubna dejanja slovenskega naroda organizirali Zveta združenj borcev za vrednote NOB, Združenje veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev SEVER in Združenje slovenskih častnikov.
V petek vzpon na vrh Triglava zaradi zelo slabih vremenskih pogojev ni bil neizvedljiv, saj je ponoči pada dež in sneg, stena Triglava pa je bila pomrznjena in zato nevarna za varen vzpon. Zaradi tega je bila priložnostna slovesnost pri koči na Kredarici zbralo okoli 300 najbolj vztrajnih pohodnikov. Govornik je bil g. Miha Butara, predsednik ZSČ, prisotne pa je nagovoril tudi mag. Alojz Štajner, načelnik GŠ SV. Program je popestrilo petje članov partizanskega pevskega zbora pod vodstvom g. Franca Gornika in prisotnost nekaterih praporščakov.

V soboto se je vreme zjasnilo, nastal je lep sončni dan, vendar časa za vzpon na Triglav ni bilo dovolj. Pohodniki so se odpravili do Rudnega polja, kjer je bila osrednja proslava. Več tisoč obiskovalcem je spregovoril osrednji govornik dr. Danilo Türk, predsednik RS. Govor predsednika RS si lahko preberete na spletni strani: http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/D6F7008A69131260C12575F00057D1D1?OpenDocument