31. pohod veteranov na Triglav

8. in 9. julija je potekal že 31. spominski pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav.

Organizatorji Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza slovenskih častnikov so letošnji pohod posvetili 75-letnici ustanovitve OF in 25-letnici osamosvojitve.

Pohoda se je udeležilo 494 pohodnikov, od tega jih je 395 prenočilo v domu na Kredarici, Planiki in Staničevi koči. Nekateri pohodniki so krenili na pot že več dni pred uradnim začetkom pohoda. Jubilejni so pohodi na Triglav iz Ankarana (18 let), Nanosa (13 let), Radovljice, Kuma (7 let) in Cerja (2 leti).

8. julija v popoldanskih urah je bila osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu Marjan Bohinc, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Kulturni program so oblikovali pohodniki pevci Partizanskega pevskega zbora in drugi udeleženci pohoda.

Tudi za letošnji pohod je bilo značilno, da so prišli posamični pohodniki in organizirane skupine z območja celotne Slovenije in tudi iz zamejstva. Za varnost pohodnikov so skrbeli pripadniki Gorske policijske enote in vojaški gorniki, logistično podporo pa je zagotavljala Slovenska vojska.