34. partizanske smučine – Cerkno '45

SC Cerkno

Smučarski center Cerkno je bil v soboto 29. januarja prizorišče tradicionalne prireditve "Partizanske smučine – Cerkno '45", v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme sredi tedanje okupirane Evrope, ki so se odvijale na osvobojenem ozemlju Cerkljanske.

V veleslalomu so se že tradicionalno pomerili člani borčevske organizacije, pripadniki Slovenske vojske, Slovenski in Italijanski vojaški gorniki, člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in Policijskih veteranskih društev Sever. S svojo prisotnostjo je Partizanske smučine počastil tudi genmaj mag. Alojz Šteiner, načelnik GŠSV,  ki je bil slavnostni govornik na zaključni slovesnosti v Hotelu Cerkno.

Partizanske smučine ohranjajo živ spomin na prve in edine organizirane partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so se v organizaciji 31.divizije 9. korpusa NOV in POJ ter ob podpori zavezniških sil 20. in 21. januarja 1945 odvijale v osvobojenem Cerknem.

Otvoritvena slovesnost 34. Partizanskih smučin se je na SC Cerkno začela ob 10. uri z državno himno in dvigom državne zastave, pozdravnimi besedami Mirana Cigliča, župana občine Cerkno, Iva Miklavčiča, predstavnika Odbora 31. divizijec 9. korpusa NOV in POS in hkrati najstarejšega člana organizacijskega odbora. Sledili so prikazi smučarskih veščin demonstracijske skupine "Edmunda Čibeja" in članov TD Novaki. Po 10.15 uri so se začele smučarske preizkušnje tekmovalnih skupin v različnih kategorijah na dveh progah, saj je bilo vseh tekmovalcev kar 462.

Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 64 članov iz 9 policijskih veteranskih društev Sever.

Zaključna prireditev Partizanskih smučin je bila popoldne v Hotelu Cerkno. Najboljši posamezniki v posameznih tekmovalnih kategorijah so prejeli medalje, ekipe pa pokale. Podelitev je opravil Anton Pozvek, generalni sekretar Združenja Sever.