39. Partizanske smučine - Cerkno ´45

30. januarja 2016 je na SC Cerkno potekala že 39. prireditev Partizanske smučine - Cerkno '45. Prireditev je posvečena spominu na prve partizanske smučarske tekme v skokih, veleslalomu in teku na smučeh, ki so potekale na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope 20. in 21. januarja 1945. Na teh so sodelovali tako partizani kot domačini.

Kljub neugodnim vremenskim razmeram (gosta megla in toplo vreme) se je na startu veleslaloma zbralo 277 tekmovalcev. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo je izvedla 12. člansko prvenstvo, svojo tekmo pa smo imeli tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov.

Na otvoritveni slovesnosti tekmovanja je udeležence nagovoril župan občine Cerkno Jurij Kovačič.

Tekmovanja so potekala na progi LOM-3 in LOM-4, ki sta »zdržali« vse tekmovalce. Kljub težkim smučarskim razmeram na progah ni bilo telesnih poškodb.

V kategoriji veteranov Sever je od 72 prijavljenih nastopilo 55 tekmovalcev iz 9 društev Sever. Med policijskimi veterani je zmagala ekipa Sever Celje, pred ekipama Sever Ljubljana in Sever Zasavje. Medalje in pokale najboljšim posameznikom in ekipam je podelil dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Cerkno (recitatorki Kaja Lapanja in Gaja Obid ter  harmonikar Miha Peternelj). Nastopil je tudi Ženski pevski zbor Iris z Bukovega (10 pevk in zborovodkinja Vojka Svetičič) ob spremstvu harmonikarja Jerneja Štremflja.

Sledil je nagovor Mihe Butara, predsednika organizacijskega odbora Partizanske smučine Cerkno '45.

Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Andreja Katič.

(Povzeto po spletni strani MORS). Ministrica je vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitala za pogum, da so se spopadli s smučarsko preizkušnjo, organizatorjem že 39. spominske prireditve pa se je zahvalila za skrb pri ohranjanju spomina na tradicijo narodnoosvobodilnega partizanskega boja na Cerkljanskem in Idrijskem. Pri tem je spomnila na športne dogodke, mitinge in kulturne prireditve ter številne partizanske delavnice, šole in zdravstvene ustanove, ki so delovale v obdobju med drugo svetovno vojno, ko je bilo Cerkljansko osvobojeno ozemlje, Cerkno pa je veljalo za partizansko prestolnico Primorske.

»Partizanske smučarske tekme leta 1945 so bile v resnici pravi športni festival sredi okupirane Evrope. To je bila manifestacija veselja do življenja in znanilec miru v svetu, ki je še vedno ječal pod fašizmom in nacizmom. Tudi zaradi tega pretresljivega nasprotja med plemenitostjo športa in strahoto vojne se prvih partizanskih smučarskih tekem spominjamo s posebnim ponosom in velikim spoštovanjem,« je poudarila ministrica.

V nadaljevanju je še dejala, da so športne discipline, v katerih so leta 1945 tekmovali na športnih tekmovališčih na Cerkljanskem, in sicer patruljni tek, smučarski skoki in alpsko smučanje, discipline, ki so v širšem smislu tudi danes za Slovence zelo aktualne. Patruljni tek, ki ga v Slovenski vojski še vedno gojimo, je tako podlaga za biatlon in dober trening za obvladovanje gorskega sveta v zimskih razmerah ter za gorsko bojevanje, ki velja za eno pomembnih primerjalnih prednosti Slovenske vojske. Odličnost v poznavanju tega načina bojevanja nam priznavajo tudi druge članice Nata, kar potrjuje ustanovitev Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah. Center je med drugim v sodelovanju z Elanom tudi idejni vodja projekta razvoja novih slovenskih turnih smuči. Ministrica je spomnila tudi na smučarske skoke, ki so bili največja zanimivost prvih partizanskih smučin. Na tej tekmi je zmagal legendarni smučarski skakalec Rudi Finžgar, planiški junak, vodja smučarske delavnice v Cerknem in prvi direktor Elana. Predhodnica Elana je bila prav ta partizanska delavnica. Ob tem je ministrica izrazila tudi zadovoljstvo, da je bil decembra lani v Planici odprt nov nordijski center, eden najsodobnejših v svetovnem merilu, ki daje možnosti tako za rekreacijo kot organizacijo največjih tekmovanj, tudi na svetovni ravni.

Ministrica Andreja Katič je spomnila na veliko podporo, ki jo je narodnoosvobodilnemu partizanskemu boju na Cerkljanskem dajalo domače prebivalstvo, in na to, da se je Cerkljansko na zemljevid evropske in svetovne dediščine zapisalo izjemnim spomenikom človeške humanosti, s Partizansko bolnico Franjo. Ob tem je prebrala del pesmi Roža tovarištva partizanske pesnice in bolničarke v tej bolnišnici Pavle Leban. Ob koncu svojega nagovora je ministrica poudarila, da je prav, da smo ponosni na pot, ki jo je prehodil naš narod, ter v optimističnem duhu izpostavila nadaljevanje pogumnega spopadanja z izzivi aktualnega trenutka.

Sledilo je podeljevanje medalj in pokalov. Najboljšim posameznikom in ekipam v kategoriji Sever jih je podelil dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever.

Sklepne slovesnosti so se udeležili tudi načelnik Generalštaba SV genmaj. dr. Andrej Osterman, poveljnik 1. Brigade brigadir Roman Urbanč, predsednik Združenja Sever, član predsedstva ZZB zv NOB, generalni sekretarji ZVVS, ZSČ, ZDVIS in Združenja Sever in drugi.