5. Mrlakov pohod

Ljubljana, Rožna dolina

18. junija 2016 sta Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana in Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana v sodelovanju z mestno občino Ljubljana pripravila 5. pohod v spomin na slovenskega pilota JLA Tonija Mrlaka, ki je bil med osamosvojitveno vojno sestreljen 27. junija 1991 nad Rožno dolino v Ljubljani.

Okoli 250 pohodnikov se je zbralo pred stavbo nekdanje upravne enote Ljubljana Šiška, na Trgu prekomorskih brigad, od koder so se podali proti Rožni dolini. Tam je ob spominskem znamenju, ki ga je leta 1994 postavilo ministrstvo za obrambo, na mestu, kjer je padel sestreljeni helikopter, potekala spominska slovesnost. Udeležence sta nagovorila Dušan Presetnik, predsednik OZVVS Ljubljana in Emerik Peterka, predsednik PVDS Ljubljana. Sledilo je polaganje vencev OZVVS Ljubljana, PVDS Ljubljana in MO Ljubljana. V imenu OZVVS Ljubljana sta venec položila Mrlakova kolega Bogo Šuštar in Jože Kalan. Slovesnost je povezoval dramski igralec Lotos Vincenc Šparovec, nastopil pa je trobilni kvintet orkestra Slovenske policije.

Po slovesnosti so se premaknili v prostore Osnovne šole Vič, kjer so podelili spominske plakete in priznanja članom območnih združenjem. Povezovanje in kulturni dogodek so izpeljali priznani dramski igralci Lotos Vincenc Šparovec, Draga Potočnjak in Janez Škof, ob sodelovanju pihalnega kvinteta Slovenske policije.