Dan obramboslovja

Ljubljana, Fakulteta za družbene vede

Društvo študentov obramboslovja Slovenije in Fakulteta za družbene vede - Katedra za obramboslovje, sta 23.5.2011 organizirala Dan obramboslovja, ki je bil namenjen počastitvi 20. obletnice osamosvojitve, 35. obletnice obramboslovja na Fakulteti za družbene vede in 50. obletnici obstoja Fakultete za družbene vede.

Ob tej priložnosti so organizirali niz predavanj, ki so potekala od jutra do poznega popoldneva, z obramboslovnega področja. Teme predavanj so bile usmerjene na aktualne in zgodovinske dogodke. Ob 16.30 je bila okrogla miza o osamosvojitvi in o vojni za Slovenijo, katere smo se udeležili tudi predstavniki Zveze slovenskih častnikov, Združenja Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Najprej je sledilo krajše predavanje o slovenski osamosvojitvi in bližnji zgodovini. Prav zanimivo je bilo slišati rezultate raziskave o poznavanju zgodovine nastanka slovenske države mladih in učiteljev zgodovine v osnovnih in srednjih šolah. Slutnje vojnih veteranov, da mladi o tem ne vedo veliko, so se žal potrdile. Raziskava je še pokazala, kako mladi razumejo domoljubje in kaj so pripravljeni storiti za domovino. O vsem tem je stekla razprava, v kateri smo s svojimi stališči in izkušnjami spregovorili tudi predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij.

Na koncu smo vsi pozdravili napoved društva in fakultete, da bodo podobna srečanja še organizirali.