Določen program obeležitev 20. obletnice ustanovitve MSNZ

Na sedežu Zveze veteranov vojne za Slovenije je danes, 6. maja, potekala 1. seja Organizacijskega odbora za obeležitev 20. obletnice ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki ga sestavljajo predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze policijskih veteranskih društev (SEVER), Ministrstva za obrambo ter Ministrstva za notranje zadeve.
Člani organizacijskega odbora, ki mu predseduje podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Janko S. Stušek, so potrdili predloge za obeležitev 20. obletnice MSNZ, o katerih sta se na včerajšnjem sestanku, na katerem sta se dogovorili za skupno sodelovanje obeh ministrstev pri obeležitvi tega dogodka, pogovarjali ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in ministrica za  notranje zadeve Katarina Kresal.

V počastitev 20. obletnice MSNZ, ki je leta 1990 sodila med ključne oblike skrivne oborožene zagotovitve priprav na slovensko osamosvojitev leta 1991, se bodo zvrstili številni dogodki. S skupnim sodelovanjem veteranskih združenj ter obeh ministrstev pri teh dogodkih želimo tudi simbolično  pokazati, da je do slovenske osamosvojitve pripeljalo skupno sodelovanje vseh udeleženih akterjev.

V soboto, 15. maja, bo v Kadetnici v Mariboru v organizaciji Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje Slovenske vojske organizirana okrogla miza o vlogi MSNZ pri osamosvajanju Slovenije. V ponedeljek, 17. maja, bo na Ministrstvu za obrambo skupni sprejem za predstavnike Narodne zaščite, katerega gostiteljici bosta ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ob tej priložnosti bo na Ministrstvu za obrambo tudi odprtje skupne razstave dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju MSNZ. Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za notranje zadeve bosta tudi podprli osrednjo proslavo ob 20. obletnici ustanovitve MSNZ, ki bo predvidoma v septembru. 4. oktober 1990 – dan, ko je bila MSNZ prenesena pod poveljstvo Teritorialne obrambe (TO) Slovenije, bo obeležen s strokovnim posvetom o vlogi MSNZ v novejši slovenski zgodovini. Za spomin na 20. obletnico ustanovitve MSNZ bo izdelana tudi spominska značka. O dogodkih v zvezi z MSNZ bo posnet dokumentarni film.

Program prireditev bo javnosti predstavljen na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali predstavniki organizacijskega odbora za obeležitev 20. obletnice ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite. Novinarska konferenca bo v sredo, 12. maja, na Ministrstvu za obrambo.

Manevrska struktura narodne zaščite je nastala leta 1990 kot posledica zavrnitve ukaza Jugoslovanske ljudske armade po predaji večine orožja Teritorialne obrambe v skladišča JLA. S tem je  pomembno vplivala na zavarovanje političnih odločitev o samostojnosti Slovenije in razvoj bodočih obrambnih sil.

Ljubljana, 6. 5. 2010