Državna proslava ob dnevu suverenosti

Koper

25. oktobra 2016 je v Areni Bonifika v Kopru potekala državna proslava ob dnevu suverenosti in 25-letinci odhoda zadnjega vojala JLA iz Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

V spomin na ta dogodek sta PVD Sever za Primorsko in Notranjsko ter OZVVS Slovenska Istra izdala spominsko razglednico in osebni znamki Bitva suverenosti vrenosti A in B.

Proslava ob dnevu suverenosti je bila dinamična in polna mladostne samozavesti s spoštovanjem preteklosti in dosežkov vseh generacij. Režiser Tomaž Letnar je opozoril, da brez nacionalne samozavesti ni resnične suverenosti. Temeljila je na mladih in optimistično zrla v prihodnost. Ker smo prvič obeleževali odhod zadnjega vojaka JLA kot praznik suverenosti, je bila proslava v svoji strukturi tudi nevsiljivo edukativna, ali bolje rečeno, gradi zavest o vseh vidikih narodove suverenosti. Iz spoštovanja okolja, v katerem je proslava potekala, je bil ton proslave primorski in morski, saj je ravno morska meja še vedno nerešen tema, ki se dotika ozemeljske suverenosti in je prav, da se pomorska zavest naroda krepi. V svoji vizualni podobi je bila sodobna in celo rahlo futuristična, saj je prepletala virtualni svet z fizičnim v enotno doživetje.

Udeleženci smo uživali v izvrstnih nastopih številnih mladih izvajalev, sodelovalo pa je tudi veliko število praporov veteranskih društev ter zastavi Slovenske vojske in Slovenske policije.

Veterani vojne za Slovenijo leta 1991 smo z množično udeležbo ponovno dokazali pripadnost vrednotam inciljem, ki smo jim sledili v osamosvojitvenih procesih v letih 1989-1991.

Foto: N. Vidmar