Izjava KoDVOS o obeležitvi 25. obletnice postroja v Kočevski Reki

V nekaterih medijih smo v minulih dneh lahko ponovno prebirali, kako se predsednik države gospod Borut Pahor trudi združiti vojne veterane, da bi letošnje praznovanje 25. obletnice postroja 3. bataljona 27. zaščitne brigade TO potekalo združeno in da ne bi ponovno imeli dveh ločenih slovesnosti. To mu je po njegovem razumevanju tudi uspelo; združil je namreč že do sedaj združeni dve domoljubni organizaciji - Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in Zvezo društev MORiS (MORiS).

V začetku letošnjega leta smo predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij, združeni v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij (KODVOS) na razgovoru gospodu predsedniku republike Slovenije predlagali, da bi organizator slovesnosti bila 1. brigada Slovenske vojske (SV).Predsednik je naš predlog z veseljem sprejel in zagotovil, da bo tako tudi storil. Vendar smo pred dnevi prejeli vabila s podpisom predsednika, na katerem je bilo navedenih 5 (pet) organizatorjev, kar je bilo v popolnem nasprotju z njegovo obljubo, kar nas je ponovno presenetilo in sedaj smo lahko dokončno spoznali, da se na njegove besede in obljube ne moremo zanesti.

Tudi naziv slovesnosti, zapisan na vabilu, češ da je to bil čas, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski, ne ustreza zgodovinski resnici in je samo nadaljevanje potvarjanj tistih, ki še danes sebe predstavljajo kot »ikone« in »legende« slovenske osamosvojitve. Prav tako je bilo v takratnih enotah TO kar nekaj postrojev že pred 17. decembrom 1990, o katerih je pred kratkim v javnem pismu pisal prvi načelnik RŠTO general Janez Slapar. S tem, da so bila vabila poslana na osebne naslove, brez navedbe naziva organizacije, v katerih delujemo, je dovolj jasen znak, da tisti, ki nismo člani dveh domoljubnih organizacij, podaljškov ene politične stranke, nismo ne zaželeni in ne dobrodošli. To dokazujejo tudi fotografije (spet iz nekih drugih dogodkov) ob tekstu (MMC RTV SLO) v katerem se še vedno omenja, da je to bil prvi postroj brigade MORiS. Žalostno je, da v vseh teh manipulacijah aktivno sodeluje javni zavod RTV Slovenija.

Naj bo kakor koli, predsednik države je ponovno dokazal, da veterane in domoljube, ki delujejo v organizacijah, združenih v KODVOS, ne priznava in tudi ne spoštuje, čeprav so v njej združeni tudi vojni veterani iz leta 1991!