Izjava KoDVOS o poskusu zažiga knjige

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije,  v kateri so povezani Društvo TIGR Primorske, Zveza društev General MAISTER, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza slovenskih častnikov, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS, se z odločnim protestom pridružuje številnim opozorilom in izjavam slovenskih zgodovinarjev in drugih znanstvenih in strokovnih organizacij ter državljanov ob nedavnem poskusu zažiga knjige dr. Boža Repeta o prvem predsedniku samostojne slovenske države, ki ga je objestno uprizorila nekakšna kvazi Zveza slovenskih domoljubov.

Vemo, kdo je v zgodovini zažigal knjige: Katoliška cerkev, nacisti itd. Članom naših organizacij, posebno Društva TIGR Primorske in Zveze združenj borcev NOB, je v zgodovinskem spominu živo prisotno divjanje fašističnih tolp, ki so požigale slovenske knjige in uničevale knjižnice in slovenska prosvetna društva ter šole, izganjale slovenske učitelje in se izživljale nad otroci, ki so spregovorili v svojem maternem jeziku. V spominu ostaja tudi nemško uničevanje slovenskih knjig in ponemčevanje slovenskih otrok v imenu višje rase.

Uprimo se zametkom podobnih praks, ki se nakazujejo pred našimi očmi! Ostanimo pokončni in odločno se zoperstavimo uničevanju dostojanstva našega naroda, ki je v odločilnih dneh znal ohraniti našo čast in pogoje za človekovo življenje.

Ne klonimo !

dr. Savin Jogan,