Državni svet 25. april 2016

V ponedeljek 25. aprila je v Državnem svetu potekal Nacionalni posvet o vlogi rezerve pri zagotavljanju vzdržljivosti obrambno-varnostnih sistemov Slovenije. Posvet so organizirali Državni svet Republike Slovenije, Zveza vojne veteranov za Slovenijo, Zveza slovenskih častnikov in Zveza policijskih veteranskih društev Sever.

Uvodne referate so predstavili predsednik Državnega sveta mag. Mitja Bervar, ministrica za obrambo Andreja Katič, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Nadaljevanje posveta je nato potekalo po omizjih.

Na prvem omizju z naslovom »Značaj in vloga rezerve Slovenske vojske – danes in v prihodnosti« so svoja razmišljanja z referati predstavili:
dr. Alojz Šteiner – Primeri zagotavljanja sposobnosti za strateško rezervo
brigadir mag. Bojan Pograjc – O teoriji in praksi vojaške rezervne sestave
polkovnik Ivan Herbert Kukec – Slovenski koncept vojaško strateške rezerve, iluzija ali realnost?
Franci Žnidaršič – Nastajanje in uveljavitev rešitev za vojaško strateško rezervo Republike Slovenije
dr. Ljubica Jelušič – Ponovna uvedba naborništva – da ali ne?

Na drugem omizju z naslovom »Dosedanje značilnosti rezerve v obrambno – varnostnem in zaščitnem sistemu Republike Slovenije« so s svojimi referati orisali:
generalmajor Ladislav Lipič – Razvoj in opuščanje rezervnih sil v slovenskih obrambno-vojaških strukturah po osamosvojitvi
brigadir Milko Petek – Prostovoljno služenje vojaškega roka
Borut Likar – Značilnosti razvoja rezervne strukture slovenske Policije
mag. Darko But – Predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami z razmislekom o vlogi rezerve pri zagotavljanju vzdržljivosti obrambno-varnostnih sistemov v Sloveniji
Franci Petek – Vloga in predstavitev gasilske organizacije pri zagotovitvi vzdržljivosti obrambno-varnostnih sistemov v Sloveniji

Na tretjem omizju z naslovom »Pogledi in napotki za prihodnost« so v svojih referatih izkušnje in mnenja predstavili:
brigadir mag. David Humar – Primeri dobre prakse iz tujine
dr. Tomaž Čas – Vloga civilno-družbenih organizacij pri ohranjanju sestavin pomembnih za policijsko strateško rezervo
mag. Drago Bitenc – Vloga civilno-družbenih organizacij pri ohranjanju sestavin pomembnih za vojaško strateško rezervo – pogled in predlogi Zveze društev in klubov Moris
dr. Uroš Svete – Vloga izobraževalnih institucij pri zagotavljanju varnostne kulture v sodobni družbi
kontradmiral Renato Petrič – Slovenska vojska na prelomu

Na zadnjem omizju »Razprava« so svoje prispevke predstavili:
mag. Uroš Krek – Prihodnost Slovenske vojske v luči strateških trendov
polkovnik Vasilije Maraš – Izkušnje in tradicije iz organiziranja in delovanja Teritorialne obrambe uporabne za oblikovanje vojaške strateške rezerve
Darko Prašiček – Pomen javnih virov podatkov pri zagotavljanju varnosti
Robert Mencin – Uporabnost rezervne sestave policije na lokalnem nivoju skozi razvoj in danes

Posamezna omizja so povezovali moderatorji: mag. Uroš Krek, generalmajor dr. Alojz Šteiner, dr. Ljubica Jelušič, generalmajor Ladislav Lipič, dr. Branimir Furlan in Rajko Fajt.

Dogodek je bil nedvomno zelo odmeven. Plod truda vseh sodelujočih na posvetu pa bo v letošnjem letu izdan zbornik kot darilo državi ob 25-letnici samostojnosti.