Obletnica odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

V Kopru so 28. oktobra 2007 odkrili Slavolok samostojnosti. Spomenik kiparja Janeza Lenassija je ob 16. obletnici odhoda zadnjega vojaka jugoslovanske armade z ozemlja Slovenije na pobudo Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko pomagala postaviti Luka Koper, ki obenem praznuje svoj 50. jubilej. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil generalni direktor slovenske policije Jože Romšek.
Poleg slavnostnega govornika so zbrane na letošnji slovesnosti nagovorili še predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe, predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in predsednik tedanje prve demokratično izvoljene vlade v novi državi Lojze Peterle.

Slovesnost v spomin na 26. oktober 1991, ko je koprsko pristanišče zapustil še zadnji vojak jugoslovanske vojske, so pripravili uprava Luke Koper, Mestna občina Koper, Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko in OZZVS Slovenska Istra.

Po besedah slavnostnega govornika Jožeta Romška je bil dogodek izpred 16 let zgodovinski, saj je Slovenija v tistem trenutku dokončno in nepreklicno postala suverena. Štiri mesece po osamosvojitvi in po junijski vojni je namreč v noči na 26. oktober 1991 iz Kopra izplula ladja z zadnjimi vojaki, orožjem in opremo jugoslovanske vojske. Ta datum po njegovem torej ne pomeni samo osvoboditve, simboličnega konca desetdnevne vojne, pač pa vrhunec dogajanja v procesu nastajanja samostojne države, v katerem je bil pomemben mejnik tudi preprečitev t. i. mitinga resnice v Ljubljani. 1. decembra 1989 je slovenska milica po njegovih besedah odigrala ključno vlogo in nakazala, da se bo na njene pripadnike mogoče zanesti tudi v odločilnih trenutkih, kar se je leta 1991 tudi potrdilo. .

Slovenski milici je bilo tako zaupano tudi zadnje dejanje v procesu osamosvajanja, to je nadzor umika vojakov iz Slovenije, in tudi pri tem dejanju so se miličniki skupaj s pripadniki teritorialne obrambe izkazali, je poudaril Romšek: "S svojim pogumom, odločnostjo in zavzetostjo ter profesionalnim pristopom so, kljub provokacijam jugoslovanskih vojakov, ohranili prisebnost, mirno kri in preprečili najhujše, tako da je operacija minila brez oboroženega incidenta." Povedal je, da je ponosen na tako pomembno vlogo tedanje milice v dogodkih za zaščito demokratičnih procesov in pri osamosvajanju slovenske države: "Milica je kot pomemben del obrambnih sil ubranila svojo domovino in te vloge ji ne more nihče odvzeti." Poleg tega njenemu delovanju v takratnem času posebno težo daje dejstvo, da je od vsega začetka pa do konca dejanj za zaščito slovenske osamosvojitve izvajala tudi vse svoje redne naloge.

Današnja obletnica je po besedah Jožeta Romška simbol enotnosti milice, teritorialne obrambe in civilnega prebivalstva v odločilnih trenutkih boja za Slovenijo: "Čeprav smo morali slovensko suverenost braniti z orožjem, smo velik del zmage izbojevali z razumom, pogajanji, dialogom, argumenti prava, torej legalnimi in v mednarodnem prostoru priznanimi sredstvi, in pa seveda pogumom in domoljubjem vseh, ki so tedaj branili domovino." Za uspeh varnostno izredno tvegane operacije se je zato potrebno zahvaliti vsem, ki so jo vodili in v njej sodelovali, je še dejal.

Pobudnik postavitve obeležja Slavoloka samostojnosti in aktivni akter osamosvojitvene vojne, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe je v svojem nagovoru poudaril, da so veterani osamosvojitvene vojne ponosni na opravljeno delo pred 16 leti in dodal, da si je potrebno prizadevati, da dosežki tistega časa ne bodo šli v pozabo. "Naša osamosvojitev je pomenila uresničitev dolgoletnih sanj slovenskega naroda po samostojnosti, v katerih ne smemo mimo prispevka antifašističnih domoljubov TIGR in Združenja borcev NOB", je dejal in dodal, da je slavolok namenjen tudi vsem borcem, ki so se borili za svobodo in samostojnost.

Po njegovih besedah je bil proces osamosvajanja Slovenije in vojna za samostojno državo eno izmed najpomembnejših obdobij v vsej zgodovini slovenskega naroda. Do tega obdobja pa slovenski narod ne bi prišel, če ne bi prestal vseh zgodovinskih preizkušenj v preteklem stoletju in iz njih izšel kot zmagovalec narodnostno in nasploh še bolj zrel in trden, je še pojasnil in dodal, da to še posebej velja za Primorsko. "Brez nas veteranov ne bi bilo samostojne Slovenije," je zaključil Steffe.

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je v svojem nagovoru dejal, da so ob 50. obletnici Luke Koper še posebno pozorni na dogodke, ki so se trajno vpisali v luško zgodovino. Med te datume pa vsekakor sodi 26. oktober leta 1991. Nova samostojna država slovenskega naroda je takrat končno lahko s polnimi pljuči zadihala v svobodi, je dejal. Po njegovih besedah je Luka Koper v težavnem obdobju pri tem odigrala pomembno vlogo, saj je bilo tedaj pristanišče edino odprto okno v svet. O vzdušju, ki je v tistem času vladalo v luki, pa luški delavci govorijo s ponosom, je še povedal.

Povzeto po elektronskih medijih