Odkritje spominskega obeležja hraniteljem orožja v Kamniku pod Krimom 143

Kamnik pod Krimom 143

Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana je 28. oktobra slovesno razkrilo spominskoa obeležje v spomin in zahvalo družini ROZMAN Janeza, na stanovanjski hiši Kamnik pod Krimom 143, za izredno pogumno in veliko domoljubno dejanje v času osamosvojitvenih aktivnosti v Sloveniji leta 1991.

V stanovanjski hiši Rozman Janeza je bilo tajno skladišče orožja, streliva, eksplozivnih in protioklepnih sredstev, opreme in dokumentacije Posebne enote milice UNZ Ljubljana mesto in UNZ Ljubljana okolica.

Prisotne na slovesnosti je naprej pozdravil povezovalec prireditve Anton Pozvek, med njimi bivšega predsednika RS dr. Danila Türka, današnjo gostiteljico go. Magdo Rozman, direktorja PU Ljubljana mag. Stanislava Vrečarja in druge predstavnike PU Ljubljana ter policijskih enot PU Ljubljana, župana občine Brezovica Metoda Ropreta, župana občine Hrastnik Mirana Jeriča in takratne aktivne in rezervne miličnike iz Hrastnika, dr. Igorja Potočnika, predsednika OZVVS mesta Ljubljana in druge člane tega društva, predstavnike OZVVS Ljubljana, predstavnike OZSČ Ljubljana, prisotne predstavnike vseh drugih veteranskih in domoljubnih organizacij in društev z območja mesta Ljubljana in sosednjih občin, člana republiške koordinacijske skupine 1991 Miha Butara, člana ljubljanske koordinacijske podskupine 1991 Marjana Starca in Staneta Leskovška.

Prisotne je nagovoril predsednik PVD Sever Ljubljana Emerik Peterka. Osrednji govornik je bil Stane Leskovšek, takratni poveljnik PEM UNZ Ljubljana mesto in okolica, ter hkrati organizator tega tajnega skladišča.

Magda Rozman, Stane Leskovšek in Emerik Peterka so nato slavnostno odkrili spominsko ploščo.

V kulturnem programu sta sodelovala učenca O.Š. Preserje in kvartet Policijskega orkestra.

Foto: Simona Leskovšek in avtor članka.