Osemnajsto spominsko obeležje postavili na Libni

21. septembra je bila pri Kužnikovi zidanici na Libni slavnostna prireditev ob odkritju spominskega obeležja, ki jo je pripravila organizacija PVD Sever Posavje.

Zbrane je nagovoril predsednik društva Vlado Bezjak, ki je med drugim dejal, da so do sedaj odkrili 18 spominskih obeležij v Posavju na različnih lokacijah, kjer smo v času osamosvojitvene vojne leta 1991 takratni zaposleni na UNZ Krško imeli tajna skladišča dokumentov in streliva. Obeležja postavljajo zanamcem, da bodo vedeli, kaj se je dogajalo med osamosvojitveno vojno leta 1991 tudi na Libni. To naj bi bilo zadnje postavljeno spominsko obeležje na krškem območju, saj naj bi veterani po Bezjakovih besedah z grenkobo ugotavljali, da se resnica o osamosvajanju vedno bolj potvarja. Za konec je še povedal, da bi moralo biti danes vsem znano, da zgodovino pišejo zmagovalci. Nikakor si ne želijo, da bi veterane ponovno kdo želel deliti na vaše in naše.
Slavnostni govornik Štefan Hren, takratni komandir Postaje milice Krško, je izpostavil, da so pridobljeni podatki z Libne takrat omogočali ustreznejšo organizacijo dela tako na lokalnem, kot tudi na nacionalnem nivoju. Po hitri in uspešni osamosvojitvi so  odgovorni v nekaj letih obljubljali Švico v malem, sedaj pa znižujejo pokojnine, socialne transferje, veteranske dodatke, zato se je vprašal, ali je to res Švica v malem.
Nekaj besed o takratnih dogodkih v njegovi zidanici je povedal tudi Mirko Kužnik.
Takratni pilot Marjan Penev je prav tako strnil spomine na dni, ki so se odvijali pred 21 leti in so pripeljali do osamosvojitve Slovenije. Krška podžupanja Ana Nuša Somrak pa je ob tem izpostavila, da je zgodovina napisana in se nikakor ne sme dovoliti njenega potvarjanja, podprla pa je tudi pokončno držo veteranov, ki zbirajo gradivo iz tedanjih časov ter o akciji Sever, saj nameravajo v prihodnje zbrano izdati v zborniku.
S posebej izbranimi besedami je dogodek prijetno povezoval Robert Perc.  V nadaljevanju pa so za številne zbrane pripravili še druženje.