Partizanske smučine '45

Tradicionalna prireditev v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme sredi tedanje okupirane Evrope

Smučarski center Cerkno je bil v soboto 30. januarja prizorišče tradicionalne prireditve "Partizanske smučine '45", v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme sredi tedanje okupirane Evrope, ki so se odvijale na osvobojenem ozemlju Cerkljanske.
Smučarske tekme, na kateri so se že tradicionalno pomerili člani borčevske organizacije, pripadniki Slovenske vojske, člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in Policijskih veteranskih društev Sever, so imele tudi mednarodni značaj, saj so se jih letos udeležili tudi pripadniki ameriških, italijanskih in slovenskih oboroženih sil, člani IFMS - svetovne federacije vojakov gornikov. S svojo prisotnostjo je Partizanske smučine počastila tudi ministrica za obrambo dr.Ljubica Jelušič, ki je bila slavnostna govornica na zaključni prireditvi v Hotelu Cerkno.

Partizanske smučine, ki so letos potekale že 33. zapovrstjo, ohranjajo živ spomin na prve in edine organizirane partizanske smučarske tekme v okupirani Evropi, ki so se v organizaciji 31.divizije 9. korpusa NOV in POJ ter ob podpori zavezniških sil 20. in 21. januarja 1945 odvijale v osvobojenem Cerknem.

Otvoritvena slovesnost 33. Partizanskih smučin se je na SC Cerkno začela ob 9.45 z državno himno in dvigom državne zastave, pozdravnimi besedami Jurija Kavčiča, župana občine Cerkno, Janeza Stanovnika, predsednika ZZBV NOV in Iva Miklavčiča, predstavnika odbora 31.divizije 9. korpusa NOV in POJ in hkrati najstarejšega člana organizacijskega odbora. Sledili so prikazi smučarskih veščin demonstracijske skupine "Edmunda Čibeja" in članov TD Novaki. Po 10.uri so se začele smučarske preizkušnje tekmovalnih skupin v različnih kategorijah na dveh progah, saj je bilo vseh tekmovalcev kar 420.

Zaradi napovedi obilnega sneženja in poslabšanih voznih razmer proti SC Cerkno se je letošnjega tekmovanja, kljub številnejši predhodni prijavi, udeležilo le 22 članov iz 6 policijskih veteranskih društev Sever.

Zaključna prireditev Partizanskih smučin je bila popoldne v Hotelu Cerkno. Najboljši posamezniki v posameznih tekmovalnih kategorijah so prejeli medalje, ekipe pa pokale. V kategoriji Sever so bile podeljene le medalje, pokali za skupno uvrstitev pa niso bili podeljeni, saj nobena ekipa ni bila zastopana v vseh kategorijah. Podelitev je opravil Anton Pozvek, generalni sekretar Združenja Sever.