Predstavitev monografije PRIKRITA MODRA MREŽA

Združenje Sever je skupaj z Inštitutom za novejšo zgodovino danes v prostorih Policijske akademije v Tacnu predstavilo knjigo z naslovom Prikrita modra mreža, ki vsebuje pričevanja takratnih delavcev Organov za notranje zadeve – predvsem iz vrst milice, o nastanku in delovanju Manevrske strukture narodne zaščite leta 1990.

V knjigi z naslovom Prikrita modra mreža - Organi za notranje zadeve Republike Slovenije v projektu MSNZ leta 1990, ki sta jo založila Inštitut za novejšo zgodovino in Zveza policijskih veteranskih društev Sever, so sodelavci projekta skozi zapise razgovorov s 111 pripadniki Organov za notranje zadeve leta 1990, pripadniki "modre veje" MSNZ, predstavili sistematičen in do sedaj še nezapisan vpogled v organizacijo, ki je - z namenom, da ustanovi slovenske oborožene sile - nastajala "napol v ilegali". Monografija je prvi rezultat aplikativnega projekta, ki ga izvaja Inštitut za novejšo zgodovino in se bo še nadaljeval.

O pobudi za izvedbo aplikativnega projekta sta spregovorila Miha Molan, predsednik Združenja Sever in Igor Bavčar, nekdanji minister za notranje zadeve, ki je eden od treh pobudnikov, da se v Združenju Sever lotimo te potrebne, odgovorne in za pripadnike takratnih ONZ nadvse pomembne raziskovalne naloge (druga dva sta Vincencij Beznik in Jože Kolenc).

Aplikativni projekt je predstavil dr. Damijan Guštin, knjigo pa dr. Filip Čuček, oba iz Inštituta za novejšo zgodovino. Celoten projekt je vodila številna skupina raziskovalcev in njihovih sodelavcev z Inštituta za novejšo zgodovino. V enem letu so opravili obsežno delo, katerega prvi rezultati so danes pred nami.