Predstavitev zbornika ob 20. obletnici MSNZ

Tacen

10.maja je bila v prostorih Policijske akademije v Tacnu javna predstavitev zbornika prispevkov in razprav ob 20. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite. Pripravili sta jo Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo.

S tem dogodkom se zaključuje niz obeleževanj 20. obletnice projekta Manevrska struktura narodne zaščite, ki so potekale skozi dobršen del lanskega leta. Ta dogodek hkrati predstavlja začetek 21. letnice dogodkov, ki so sprožili val aktivnosti za vspostavitev novih oboroženih sil za zavarovanje nadaljnjih osamosvojitvenih aktivnosti v Sloveniji v letih 1990-1991.

Zbornik zajema prispevke in razprave z okrogle mize o MSNZ, ki je bila 15. maja 2010 v Mariborski kadetnici, in s posveta ob 20. obletnici MSNZ, ki je bil 4. oktobra 2010 v prostorih Državnega sveta RS. Zbornik sta predstavila dr. Damijan Guštin in dr. Zdenko Čepič, oba z Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije.

Zbornik je rezultat petih založnikov in sicer Združenja Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Ministrstva za notranje zadeve, Slovenske vojske in Inštituta za novejšo zgodovino. Tisk so financirali ZS, ZVVS in SV / Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, v MNZ pa so poskrbeli za lektoriranje, oblikovanje in elektronski prelom knjige.

Predstavitve sta se med drugimi gosti udeležila tudi Anton Krkovič in Vincencij Beznik, dva od ključnih nosilcev projekta MSNZ leta 1990.