Predstavitev zbornika PRIKRITA MODRA MREŽA

Rogaška Slatina

Veteransko društvo Sever za celjsko območje je 26. novemvra v Rogaški Slatini organiziralo predstavitev zbornika za celjsko območje. Povabili smo vse člane društva, družine, ki so tajno čuvale orožje tedanje milice, družino pokojnega policista Stanka Straška, kolege iz sorodnih veteranskih organizacij in policiste PU Celje.

Inštitut za novejšo zgodovino je v sodelovanju s Policijo in Združenjem Sever v letu 2010 izdal zbornik »PRIKRITA MODRA MREŽA - Organi za notranje zadeve Republike Slovenije v projektu MSNZ leta 1990«. V knjigi je skozi zapise razgovorov s 111 pripadniki Organov za notranje zadeve, ki so bili leta 1990 predstavniki »modre veje« MSNZ, predstavljen sistematičen in do sedaj nezapisan vpogled v organizacijo, ki je nastopala »na pol v ilegali« ter imela namen ustanoviti slovenske oborožene sile.

VD Sever za celjsko območje posebno skrb posveča ohranjanju spomina na dogodke iz novejše zgodovine, na čas, ko se je rojevala samostojna Slovenija. Prav tako so prepričani, da morajo s tem obdobjem seznaniti mlajšo generacijo, ki o tem ve zelo malo. Zato so 26. novembra v Rogaški Slatini organizirali predstavitev zbornika za celjsko območje. Da bi bila predstavitev čim bolj kvalitetna, so za sodelovanje zaprosili tedanje akterje in organizatorje MSNZ. Vabilu so se prijazno odzvali: Vinko Beznik, tedanji poveljnik Specialne enote milice, Borut Likar, organizator MSNZ za Novo mesto in Franc Bevc, organizator MSNZ za celjsko območje.
Prireditev je vodila Sergeja Javornik.
Z minuto molka so počastili spomin na šest pripadnikov ONZ, med njimi tudi Stanka Straška iz Ponikve pri Grobelnem, ki so domovini darovali tisto, kar je najdragocenejše – svoje življenje.
Prisotne je pozdravil tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič.
Slavnostni govornik Franc Bevc se je v svojem govoru dotaknil tega pomembnega obdobja novejše zgodovine. Dejal je, da ima država še velik dolg do osamosvojiteljev. "Mnogi bi dejali, da je to pač še ena proslava, kot mnoge druge, vendar ima MSNZ v naši zgodovini posebno vlogo. V zadnjem obdobju smo priča poskusom potvarjanja zgodovinskih dejstev, zato se je Združenje Sever odločilo, da v izogib napačni interpretaciji in pristranskosti k izdaji zbornika povabi Inštitut za novejšo zgodovino. Tako je zbornik plod dela strokovnjakov, ki z MSNZ niso bili neposredno povezani. Knjiga je prvi dokument tistega časa, ki temelji na pisnih virih in intervjujih udeležencev in so jo napisali strokovnjaki."

Ob projekciji osebnega gradiva in fotografij na velikem platnu so Vinko Beznik, Borut Likar in Franc Bevc predstavili projekt MSNZ in vlogo organov za notranje zadeve skozi svoje izkušnje. Prisotni so slišali mnoge podrobnosti o tem, kdo, kdaj, kje in kako so ustvarjali pogoje za rojstvo samostojne Slovenije. Z zanimanjem so prisluhnili vsi tisti, ki so bili v tistem obdobju pripadniki ONZ, saj so ugotovili, da o organiziranju MSNZ in tedanjih dogodkih vedo zelo malo, malo več kot nič, še bolj pa mladi, ki o tem času praktično ne vedo nič.

Z glasbenimi vložki sta prireditev popestrili učenki Glasbene šole Rogaška Slatina, sestri Aleksandra in Patricija Kunster ter član društva Franc Brane Gradišnik, ki je zapel lastni skladbi »Slovenski policist« in »Slovenski veteran«.

Udeležba je bila zadovoljiva, z veseljem so opazili, da je med občinstvom precej mlade generacije, ki o tem obdobju ve zelo malo ali skoraj nič.

Celotna prireditev je bila videodokumentirana, mediji pa bodo hranjeni v trajnem arhivu društva.

Po zaključku predstavitve so se udeleženci zbrali na kosilu, kjer so izmenjali izkušnje in spomine ter domov odšli bogatejši za širši pogled na obdobje osamosvajanja.

Posebna zahvala gre g. Bezniku, g. Likarju in g. Bevcu za predstavitev, ge. Klaudiji Redenšek za gostoljubje v Kulturnem centru Rogaška Slatina in ge. Sergeji Javornik za vodenje prireditve. Zahvala gre tudi direktorju Policijske uprave Celje mag. Turku, ki je omogočil policistom udeležbo na predstavitvi.