Protest nad izjavo poslanca Zmaga Jelinčiča

Poslanec državnega zbora RS Zmago Jelinčič Plemeniti je 15.01.2007 na Koroškem radiu gostoval v oddaji Iz poslanskih klopi. Ko je govoril o slovenski policiji, je svoje misli o njej podkrepil tudi z besedami »Mislim, da je policija še vedno prepletena z bivšimi jugoslovenarskimi kadri, ki pa se jih jaz spomnim še iz naše osamosvojitvene vojne, ko lahko rečem, da je vsaj polovica policajev delovala za bivšo Jugoslavijo in proti naši novi Sloveniji«.
S tem je grobo žalil okoli 12.000 »policajev«, kot imenuje takratne delavce organov za notranje zadeve, ki so jih sestavljali delavci milice, kriminalistične službe, varnostno informativne službe, rezervisti in delavci drugih spremljajočih služb tega resorja.

Žaljiva obdolžitev, da je polovica »policajev« delovala za bivšo Jugoslavijo in proti naši novi Sloveniji, je popolnoma neresnična, saj vojni veterani ne poznajo niti primera, da bi kdo deloval za zvezne organe takratne skupne države in proti Sloveniji. Znano je, da so se delavci organov za notranje zadeve že v letu 1989 kar plebiscitarno odločili za Slovenijo, ko so z znamenito akcijo Sever pripravili sklop ukrepov proti organizaciji mitingov resnice v Sloveniji. Na ta način so preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer v Sloveniji ter zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne ter neodvisne države Slovenije.

Zaščita teh procesov je bila potrebna v vseh fazah demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, od prvih demokratičnih volitev pa do razglasitve samostojnosti, ko je bilo potrebno mlado državo braniti v vsiljeni vojni. V vseh teh procesih so sodelovali skoraj vsi delavci organov za notranje zadeve in dali velik prispevek k njihovi uspešni zaščiti.

Žaljiva obdolžitev je vojne veterane zelo prizadela, saj so v svojem času za domovino dali na razpolaga največ kar imajo, svoja življenja. Takšno početje je še zlasti občutljivo na Koroškem, kjer je bila vojna dinamika zelo velika in je bilo med policisti in teritorialci več mrtvih in ranjenih, vse od osamosvojitve dalje pa se neprestano odpira neke sume, da so bila storjena kazniva dejanja, še zlasti na mejnem prehodu Holmec.

Zavedamo se, da je večini poslušalcev Koroškega radia, ki so dogodke osamosvajanja sami doživeli, vse dobro znano in cenijo zasluge takratne policije. Kljub temu moramo preganjati laži zaradi mladih, ki o osamosvajanju žal ne vedo veliko in premalo vedo, da je bilo za samostojnost Slovenije potrebno tudi kaj storiti, med drugim tudi prijeti za orožje in se upreti agresorju. Takratni policisti in drugi delavci takratnih organov za notranje zadeve, danes vojni veterani, smo ponosni, da smo pri tem sodelovali in zmagali.

Izjave poslanca je združenje poslalo v presojo generalni državni tožilki Barbari Brezigar in obvestilo ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja in generalnega direktorja policije Jožeta Romška, da zaščitita ugled policije v času osamosvajanja Slovenije.