Razstava ČLOVEKA NIKAR v Murski Soboti

Osnovna šola II v Murski Soboti

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Muzej slovenske policije, Policijska uprava Murska Sobota in Osnovna šola II Murska Sobota SO pripravili med 28. majem in 4. junijem izjemno aktualno, gostujočo razstavo Muzeja slovenske policije.
Na ogled je bila zanimiva in hkrati žalostna razstava povezana z novejšo slovensko zgodovino in zadnjo vojno, posvečena 22–letnici vojne za Slovenijo, poimenovani „Človeka nikar...". Obuiskovalci so lahko ob ogledu razstave v sliki, besedi in ob originalnih posnetkih podoživeli dogodke, ki so se odvijali po celotni Sloveniji s poudarkom na aktivnostih slovenske policije in maneverske strukture in na aktivnostih teritorialne obrambe od Ormoža, Ljutomera do Radencev in Gornje Radgone, ter v Prekmurju, z motom »Nikoli več«.

Razstavo je pripravila upokojena kustosinja policijskega muzeja, mag. Biserka Debeljak. Poleg veliko predstavljenega tekstovnega in fotografskega gradiva, povezanega z dogodki iz let 1990 in 1991, so žal tudi fotografije šestih policistov, ki so padli v osamosvojitveni vojni.

Kot pravi predsednik Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje Ciril Magdič, je bilo glavno vodilo za umestitev te razstave na soboško šolo, prenesti spomin na osamosvojitvene dogodke na mlajše rodove, rojene v že samostojni Sloveniji.

Otvoritev razstave je bila v torek, 28. maja 2013 ob 13. uri, v Osnovni šoli II Murska Sobota. V kulturnem programu je sodelovala komorna zasedba Policijskega orkestra. Razstava bo na ogled do 4. junija 2013, (razen sobote in nedelje) od 8. do 12. ure. Za vodenje skupin se je možno dogovoriti z Anito Borovič - tel. 02 530 84 40 ali 031 564 431.

Razstava »Človeka nikar ... aktivnosti policije v boju za samostojno in demokratično Slovenijo« je bila pripravljena v Muzeju slovenske policije, kot prva razstava o osamosvojitveni vojni pri nas. Prvič je bila predstavljena 26.3.1994 na ustanovni skupščini Združenja Sever (Združenja delavcev organov za notranje zadeve, sodelujočih pri osamosvajanju RS) v Novem mestu in je do sedaj že triinpetdesetkrat gostovala po različnih krajih Slovenije. Avtorica razstave je omenjena mag. Biserka Debeljak, upokojena kustosinja in nekdanja vodja muzeja. „Razstava prikazuje dogodke, ki so Slovenijo vodili v samostojnost in v katerih so takratni organi za notranje zadeve z milico, kot najbolj izpostavljeno strukturo odigrali pomembno vlogo. Izpostavlja posredne in neposredne vzroke za
okupacijo Slovenije. Kaže pripravljenost in usposobljenost naših takratnih miličnikov za obrambo slovenskega ozemlja in slovenskih državljanov, že pred začetkom vojne in nato v sami vojni. Zajema čas od 1.12.1989 do 26.10.1991, to je od preprečitve t.i. »mitinga resnice« v Ljubljani, ko je slovenski milici uspelo zatreti prvo večjo provokacijo bodočega agresorja na naših tleh, pa do trenutka, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. Glavni namen razstave je spominjati in opominjati. Opominjati na grozote vojne, za katere si želimo, da se ne bi nikoli več ponovile. Spominjati pa na trenutke, ko so se Slovencem uresničile tisočletne sanje in smo končno zaživeli v svoji državi", je povedala Darinka Kolar Osvald, sedanja kustosinja in vodja muzeja slovenske policije.