Razstava dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju MSNZ v prostorih MO

Na Ministrstvu za obrambo odprli razstavo dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju MSNZ ter sprejeli predstavnike MSNZ
V sklopu skupnega programa prireditev ob 20. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in dogodkov iz leta 1990 je bil 17.maja na Ministrstvu za obrambo skupni sprejem za organizatorje iz vrst miličniške in vojaške strukture MSNZ, katerega gostiteljici sta bili ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki sta tudi nagovorili zbrane. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik prve slovenske vlade Alojz Peterle, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, generalni direktor Policije Janko Goršek, predsednik ZVVS Janez Pajer in predsednik ZPVD Sever Miha Molan.

Ob tej priložnosti je bila v avditoriju nekdanje vojaške gimnazije odprta skupna razstava dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju MSNZ, ki sta jo pripravila Muzej Slovenske vojske in Muzej slovenske policije. Avtorja razstave nadporočnik Albin Mikulič in kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak sta zbranim predstavila dogodke iz obdobja delovanja MSNZ.

Na Ministrstvu za obrambo so prepričani, da je počastitev 20. obletnice ustanovitve MSNZ pomembna z vidika razumevanja vzpostavljanja politične, vojaške in diplomatske strukture prihodnje nove države, zato ta projekt štejejo med pomembnejše vojaške izkušnje ter si želijo, da bi s pričevanji in zapisi spominov veliko naredili tudi za mlade ter njihovo razumevanje tega projekta.

V počastitev 20. obletnice MSNZ se v teh dneh odvijajo številni dogodki, ki jih pripravljajo Zveza policijskih veteranskih društev SEVER , Zveza veteranov vojne za Slovenijo in obe ministrstvi - notranje in obrambno. Med te dogodke sodijo okrogla miza, znanstveni posvet, skupna razstava dokumentarnih gradiv o ustanovitvi in delovanju te strukture ter skupen sprejem organizatorjev narodne zaščite iz vrst vojaške in miličniške strukture MSNZ. Ministrstvi bosta podprli tudi osrednjo proslavo obeh veteranskih združenj, ki bo predvidoma septembra letos. Priprave in izvedba projekta MSNZ so potekale od maja do oktobra 1990, zato tudi obeleževanje 20. obletnice poteka od maja do oktobra 2010.

Posnetki govorov:

Foto: Bruno Toič, MORS | foto,foto1,foto2,foto3,foto4,foto5