Skupaj v vojni - skupaj v miru

Pod tem geslom sta Združenje Sever (ZS) in Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) pripravili srečanje veteranov osamosvojitvene vojne na letališču pri Slovenj Gradcu in na ta način počastili 15. obletnico osamosvojitve Slovenije in zmage v vojni za Slovenijo.
Zbralo se je okoli 2500 vojnih veteranov in njihovih prijateljev ter številni gostje, med drugimi tudi Janez Janša, predsednik Vlade RS in Jože Romšek, generalni direktor policije.

Srečanje veteranov so prežemali dogodki pred tem, ko so nekateri posamezniki in skupine želeli omalovaževati osamosvojitveno vojno in njene akterje na slovenski strani z obtožbami o storitvi številnih vojnih zločinov. Osnova za obtoževanje so jim bili dogodki na mejnih prehodih na Holmcu in v Rožni dolini, ki so bili že večkrat preiskani in večkrat ovržene vse možnosti storitve vojnih hudodelstev.

Zavračanja obtožb so se dotaknili vsi govorniki, Milan Horvat, predsednik ZS, Srečko Lisjak, predsednik ZVVS in Janez Janša, predsednik Vlade RS, ki je kot slavnostni govornik poudaril, da sta aferi Holmec in Rožna Dolina izmišljeni, Slovenci pa so ob osamosvojitvi uresničevali naravno in zgodovinsko pravico, da so bili dogodki ob osamosvajanju enkratni, da smo se Slovenci z oblikovanjem lastne države tvorno vključili v svetovno zgodovinsko dogajanje, ki ga je označeval padec železne zaveze in tudi dokončni propad totalitarizma.

Poleg kulturnega programa sta se na prireditvi predstavili Slovenska vojska in policija. Na ogled so postavili vojaške helikopterje, vojaško letalo pilatus, oklepno vozilo valuk in nekaj vrst orožja, policija pa je predstavila opremo specialne enote.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo o vojni za Slovenijo, ki so jo koroški veterani pripravili skupaj s Vojaškim muzejen Slovenske vojske.

Za dobro razpoloženje je poskrbela Irena Vrčkovnik z ansamblom in prekinila na trenutke turobno vzdušje, ki ga je povzročalo deževno vreme.

Združenje Sever je bilo pri organizaciji srečanja zadolženo za urejanje prometa in vdrževanje javnega reda. Nalogo so prevzeli kolegi s policijskega veteranskega društva Sever za Koroško in jo odlično izpeljali. Hvala!

Udeležencem slovesnosti je spregovoril tudi predsednik združenja Milan Horvat:

»Spoštovane veteranke in veterani, cenjeni predsednik vlade in ostali dragi gostje, prisrčen pozdrav v imenu Zveze policijsko veteranskih društev SEVER.

Moto našega današnjega srečanja pove praktično vse »SKUPAJ V VOJNI, SKUPAJ V MIRU«. Le želimo si lahko, da bomo tem besedam ostali zvesti pri našem nadaljnjem delu. Dejstvo je, da sta iz osamosvojitvene vojne izšli dve veteranski organizaciji, vendar to ne sme biti ovira za skupne projekte in dobro medsebojno sodelovanje. Naše sodelovanje lahko ocenimo kot dobro, vendar se ga da vedno izboljšati. Še posebej moramo biti enotni takrat, ko posamezniki hočejo naše ravnanje v osamosvojitvenih procesih prikazati drugače, ko nam hočejo naprtiti celo vojne zločine.

Državljani Slovenije, Slovenke in Slovenci, smo na plebiscitu jasno povedali, da si želimo samostojnosti. Verjeli smo, da je odcepitev od Jugoslavije in samostojnost slovenske države pravica, ki je bila zapisana v takratni jugoslovanski ustavi. Nihče v Sloveniji si ni želel vojne, žrtev in gorja. Vojno so začele jugoslovanske oblasti. Slovenci smo se branili, branili smo odločitve slovenskega naroda. Prepričani smo, da smo vse naloge, ki so bile postavljene pred nas, vključno z oboroženimi spopadi, opravili prizadevno, častno, predvsem pa zakonito, skladno tudi z mednarodnim vojnim pravom. Na svoja ravnanja smo upravičeno ponosni.

Živo mi je ostal v spominu protestni shod na Holmcu, januarja 1999. leta, ko smo veterani jasno izrazili naš odpor proti podtikanjem in poskusom blatenja našega ravnanja med vojno. Med nastopajočimi je bil tudi, danes tu prisoten Adi Smolar in ko je prišel k mikrofonu je povedal tako nekako: »Danes je dan žalosti in takšen dan ni primeren za petje, danes žalujemo, peli bomo drugič«.

Drage veteranke in veterani naj bo današnji dan, dan veselja, namenjen nam veteranom, našemu druženju in obujanju spominov. Za trenutek pozabimo na težave, ki nas pestijo in probleme, ki nas tarejo in se skupaj poveselimo, zato naj zapoje tudi Adi Smolar.«

Franc Bevc