Slovesno v Zasavju

4. novembra 2009 je Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in Delavskim domom Trbovlje, organiziralo svečano akademijo ob 20. obletnici akcije Sever.
Slavnostni govornik Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije, je predstavil okoliščine, v katerih je takratno vodstvo milice načrtovalo aktivnosti za preprečitev t.i. mitinga resnice, napovedanega za 1. December 1989 v Ljubljani. Načrtovanje ukrepov in aktivnosti milice, v katerih izvajanje so bili vključeni aktivni in rezervni miličniki ter drugi delavci organov za notranje zadeve, je potekalo na območju celotne Slovenije, udeležence akademije pa je Žibret seznanil tudi z aktivnostmi, ki so bile načrtovane v samem Zasavju.

Veliko zanimanje za akademijo se je potrdilo v udeležbi, saj so se poleg članov PVDS Zasavje, udeležili tudi številni gosti in krajani iz Zasavja. V povsem polni dvorani sta več kot 400 prisotnih navdušila tako moška vokalna skupina UNS Terboul kot tudi solisti in drugi glasbeniki policijskega orkestra, kateremu je dirigiral Tomaž Kmetič.

Besedilo: Bojan Skočir
Foto: Bojan Šibila