Slovesnost ob 20. obletnici MSNZ na Pogačarjevem trgu v Ljubljani

Slovesnost ob 20. obletnici manevrske strukture narodne zaščite je potekala na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, slavnostni govornik pa je bil predsednik države dr. Danilo Türk.

Slovesnosti so se poleg Türka udeležili številni člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever, predsednik državnega zbora dr.Pavel Gantar, ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, načelnik Generalštaba SV generalmajor Alojz Šteiner, generalni direktor policije Janko Goršek, nekdanji predsednik RS Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković, predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij idr.

Prisotne sta na začetku pozdravila Janez Pajer, predsednik ZVVS in Miha Molan, predsednik Združenja Sever. V kulurnem programu so sodelovali Orkester Slovenske vojske in Policijski orkester pod vodstvom Andreje Šolar in Tomaža Kmetiča, ansambel Ba-rock, Glasbeni Studio Osminka - oddelek delavnica Musike´, besedila so brali dramski igralci Vesna Pernarčič Žunić, Iztok Jereb in Robert Waltl, scenarij in režija pa je delo Matije Milčinskega. Ob koncu prireditve sta ministrici dr. Ljubica Jelušič in Katarina Kresal podelili plaketi Ministrstva za obrambo za sodelovanje pri projektu MSNZ, ki sta ju prevzel prevzela predstavnika sekcije MSNZ pri ZVVS in Združenja Sever.

Manevrska struktura narodne zaščite je leta 1990 sodila med ključne oblike skrivne vojaške zagotovitve priprav na slovensko osamosvojitev leta 1991. Gibanje za vojaško obrambo osamosvojitve se je začelo ob odločitvi jugoslovanske vojske, da bo orožje Teritorialne obrambe in upravnih organov shranila v svojih skladiščih.

Predsednik je govor zaključil z besedami: »Želel bi, da je tudi današnji dogodek vzpodbuda k premagovanju ovir, ki še otežujejo našo razvojno pot. Delovanje vseh vas v veteranskih in domoljubnih organizacijah dokazuje, da lahko skupaj in enotni zmoremo veliko, tako, kot smo zmagali ob koncu osemdesetih in začetku devetdesetih. Pomembno je sodelovanje vseh veteranskih in domoljubnih organizacij. Naj se to sodelovanje še razvije in postane močno gibanje za spoštovanje in krepitev slovenske države. Naj bo naš zgodovinski spomin na obdobje osamosvajanja zrel, trezen in takšen, da bodo vanj vključeni vsi, ki so dali svoj prispevek. Tak spomin je pomembno poroštvo naše prihodnosti.«

MMC RTV SLO: Praznik Maneverske strukture, prispevek Marjete Klemenc
MMC RTV SLO: 20. obletnica MSNZ - Manevrske strukture narodne zaščite
                      (TV SLO 2 Obletnica MSNZ, prenos s Pogačarjevega trga)