Slovesnost v Kobaridu

V ponedeljek, 14. septembra, ob 20. uri je v Športni dvorani pri OŠ Simona Gregorčiča v Kobaridu potekala državna proslava ob obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.
Proslava je bila posvečena boju za samostojnost in identiteto, ki je boj za jezik. Začela se je z dogodkom, ki je bil povod za proslavo: z odhodom zavezniških sil in s priključitvijo Primorske k matični domovini. Prvikrat smo slišali vezni stavek celotne prireditve: »Smo leta (1947) in še vedno govorimo slovensko.«

Proslava se je nadaljevala v sedanjem času z isto resnico o jeziku, nato pa je bilo prikazano obdobje, ko je padla meja med Slovenijo in Italijo. Z besedilom pisatelja Borisa Pahorja je bil obujen spomin na leto 1938, ko bi se bil moral v Kobaridu zgoditi atentat na Mussolinija. Vezni stavek celotne prireditve so v dvajsetih ali tridesetih letih prejšnjega stoletja preprosti ljudje v Bovcu zapisali na deščico in jo pri obnovi hiše spravili pod pòd za prihodnje rodove, enako, kot so odvrgli mornarji sporočilo v steklenici. Sporočilo za čas, ki bo morda zatrl slovenščino. Ta klic upanja in trme, pa tudi bojazni, to oddajanje stiske in poguma v čas je bilo srčika celotne zgodbe. Na koncu je bil z odlomkom iz Bevkovega Kaplana Martina Čedermaca orisan še duh takratne dobe, nato pa s komentarji mladih na spletu narejen oster zasuk v današnji čas, ko je še vedno treba bojevati boj za slovenščino. Avtorja kulturnega programa sta bila Marjan Bevk in Zdravko Duša.

Slovesnosti so se udeležili tudi praporščaki vseh policijskih veteranskih društev in številni člani našega združenja, ki so bili nad slovesnostjo navdušeni, saj je pričarala pravo primorsko veselo vzdušje in domačnost. Po slovesnosti je bila priložnost za druženje.