Slovesnost v Logu pod Mangartom

Na povabilo Združenja vojaških gornikov Slovenije so se predstavniki in praporščaki Združenja Sever in DVS Severne Primorske v nedeljo 7.junija udeležili slovesnosti, ki sta bili organizirani ob obisku veteranov in članov ameriškega Združenja 10. gorske divizije (10th Mountain Division Association) in sicer:
- ob 08.30 uri na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom, polaganje venca k spomeniku padlim vojakom v I. svetovni vojni

- ob 10.00 uri v hotel Šola v Logu pod Mangartom, otvoritev razstave »Velika tekma 10. gorske divizije na Mangartu, 3. junija 1945 – Great Race of the 10th Mountain Division at Mount Mangart on June 3, 1945«

Obisk ameriških vojnih veteranov sodi v okvir njihovega obiska nekdanjih evropskih bojišč v II. svetovni vojni. Ameriška 10. gorska divizija je bila med majem in julijem 1945 nameščena v demarkacijski coni med tedanjo Jugoslavijo in Italijo, na Bovškem.

Ob obisku ameriških vojnih veteranov je Vojaški muzej Slovenske vojske, v sodelovanjem z Združenjem vojaških gornikov Slovenije, pripravil priložnostno razstavo o vlogi in delovanju 10. gorske divizije med zavezniško vojaško upravo v Posočju ter njihovi sloviti divizijski smučarski tekmi 3. junija 1945 na Mangartu.

Po otvoritvi razstave je bilo kratko druženje z ameriškimi veterani.