Spominski dan združenja Sever

Združenje Sever in Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko sta pripravila slovesnost ob spominskem dnevu združenja in 19. obletnici akcije Sever. Osrednja slovesnost je bila v ponedeljek, 01. decembra 2008, v Avditoriju v Portorožu.
Spominski dan Združenje Sever je prvi december, kot spomin na leto 1989, ko so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer ter zaščitili demokratične procese v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

Pred slovesnostjo je bil sprejem policistov, ki so bili ranjeni v vojni za Slovenijo. Poleg vodstva Združenja Sever, so se ga udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, predsednik zveze društev vojnih invalidov Ivan Pivk, predsednik Združenja vojnih invalidov 91 Jože Romšak, župan občine Piran Tomaž Gantar, namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec s sodelavci, direktorji policijskih uprav in predsedniki policijskih veteranskih društev z območij, od koder so ranjeni policisti doma. Ranjeni policisti v pogovorih niso izpostavili posebnih problemov, ministrica Kresalova pa jim je obljubila, da imajo za reševanje težav vedno odprta vrata.

Slavnostna akademija je bila lepo doživetje. Začela se je s prikazom kratkega filma o lepotah Slovenije, nadaljevala s slovesnim prihodom praporščakov in igranjem himne.

Udeležence sta nagovorila Tomaž Gantar, župan občine Piran ter Miha Molan, podpredsednik Združenja Sever. Slavnostni govornik je bil Miran Potrč, podpredsednik Državnega zbora RS. Govorniki so vsak na svoj način orisali čas akcije Sever, poudarili vlogo takratnih organov za notranje zadeve v preprečevanju »mitingaštva« v Sloveniji in kasneje v vojni za Slovenijo ter pohvalili dejavnosti združenja pri ohranjanju zgodovinskega spomina, skrbi za vojne veterane, ranjene in svojce padlih policistov.

Slovesnost so obogatili Policijski orkester s solistom Matjažem Mrakom in dirigentom Mirom Sajetom, solistka Irena Vrčkovnik, baritonist Marko Kobal, ženska vokalna skupina Korala Koper pod vodstvom dirigenta Antona Baloha in plesno akrobatska skupina Flip Piran.

V okviru proslave je združenje podelilo Plakete Sever in Zlati znak Sever, prejemnike ostalih priznanj pa so javno predstavili (več o tem v samostojni rubriki spletne strani).

Z udeležbo na osrednji slovesnosti so spominski dan združenja počastili dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve, Patrick Vlačič, minister za promet, Matjaž Šinkovec, namestnik generalnega direktorja policije, brigadir Alan Geder, poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, Andrej Rupnik, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, Tomaž Ertl, v času akcije Sever republiški sekretar za notranje zadeve , Igor Bavčar, med vojno za Slovenijo minister za notranje zadeve, poslanci državnega zbora in župani, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter predstavniki različnih državnih organov.

Slovesnost je odlično vodila in popestrila Ana Godnik.

Slavje se je nadaljevalo z družabnim srečanjem. Predsednik dr. Türk se je srečal z ranjenimi policisti in svojci padlih policistov ter se z njimi zadržal v krajšem pogovoru.

Foto: Dean Božnik