Vabilo na 13. pohod in prireditev »KRN – POHOD SPOMINA 1918 - 2010«

Organizacijski odbor spominskega pohoda in proslave pri Krnskem jezeru organizira letošnji 13. pohod in prireditev v soboto, 13. novembra 2010.  Proslava bo ob 13. uri pri Krnskem jezeru.

Letos je sprememba in v programu ni običajne komemoracije po proslavi pri Krnskem jezeru pri „madžarskem križu“ na Dupli planini. Pač pa bodo spominske vence odnesle delegacije ali delegacija in jih v okviru proslave položili pri »Madžarskem križu«.

Ob 19. uri bo srečanje udeležencev pohoda, ki prenočujejo v koči pri Krnskih jezerih, ob baklah in ognju na obali Krnskega jezera. Ob 20. uri bo v Domu pri Krnskih jezerih še običajno veselo planinsko »martinovanje«, ki ga bo popestril harmonikar.

Filatelistično društvo Nova Gorica bo preko Pošte Slovenija izdalo spominsko znamko in dopisnico. Odprta bo tudi enodnevna pošta 5234 Krnsko jezero in dostopen jubilejni žig.

Slavnostni govornik na proslavi pri Krnskem jezeru bo Daniel Krivec, župan občine Bovec in poslanec v Državnem zboru.

Ostali pogoji in usmeritve bodo enake kot v preteklih letih. Dom pri Krnskih jezerih bo odprt za prenočevanje. Bivanje v koči bo za pohodnike, tako kot vsako leto, v lastni režiji. Za prenočevanje se pohodniki prijavijo v recepciji Doma takoj po prihodu in do proslave, kasneje pa šele po proslavi. Spanje v Domu, kakor tudi druga oskrba, bo po cenah za člane ali nečlane planinskih društev po ceniku Planinskega društva Nova Gorica. Zaradi evidence in žigosanja s seboj prinesite izkaznice Krnskega pohoda. Na dan pohoda bodo odprte planinske koče na planini na Kraju (Koča pod Bogatinom), dom na Komni, zavetišče na planini Kuhinja, in Koča Klementa Juga v Lepeni. Dom pri Krnskih jezerih bo odprt že dan pred pohodom oziroma prireditvijo.

Pohod do Krnskega jezera bo usmerjen iz dveh smeri in sicer iz Bohinja, od planinskega Doma pri Savici (v Ukancu) od 7.00 do 7.30 ure, in iz Lepene, ki je s približno dvema urama hoje do Doma pri Krnskih jezerih in še 15 minut do Krnskega jezera tudi najkrajši.

Ob lepem vremenu in brez snega ali zaledenele poti bo pohod do Krnskega jezera možen tudi s planine Kuhinja in preko Krnske škrbine.

Udeleženci na pohodu hodijo na lastno odgovornost, zato naj bodo še posebej pazljivi. Pohoda iz Ukanca in iz Lepene bodo spremljali člani GRS postaj Bohinj in Bovec.

V primeru slabega vremena ali če bo v gorah zapadlega več kot 20 cm snega, bo pohod samo iz Lepene; proslava bo v tem primeru le pri Domu pri Krnskih jezerih.

Vrnitev v dolino še isti dan preko Bogatinskega sedla v Ukanc priporočamo samo ob lepem vremenu in izkušenim planincem, če so opremljeni s svetilkami.

Na svidenje na pohodu in prireditvi !

Srečno !

Janko Sebastijan Stušek