Veteranska obleka združenja Sever

Decembra 2006 je Zveza policijskih veteranskih društev Sever v Novi Gorici javnosti prvič predstavila svojo veteransko obleko, ki jo lahko nosijo člani policijskih veteranskih društev Sever. Na prvi pogled je precej podobna slovesni policijski uniformi ali obleki IPE, podrobnejši pregled pa pokaže precej razlik. Z vsemi simboli trenutno stane 342,80 EUR.
Veteransko obleko lahko člani nabavijo preko svojega društva.

Komplet veteranske obleke sestavlja moder suknjič, svetlo sive hlače, belo srajco, modro kravato, kapo in moder plašč. K temu sodijo še kravatna igla z znakom združenja in oznaka z znakom združenja, začetnico imena in priimkom člana. Na kapi je spredaj kovinski znak združenja, na levem rokavu suknjiča in letne srajce vezen znak združenja, nad njim napis VETERAN, na desnem rokavu pa grb Republike Slovenije. Ženske lahko namesto hlač nosijo krilo, še vedno pa zanje ni primernega pokrivala. Pri nošenju veteranske obleke morajo člani uporabljati črn pas, temno modre nogavice in črne čevlje, kar sami nabavijo prosto na trgu.

Razvoj veteranske obleke je trajal nekaj let. Vojni veterani so si bili enotni, da morajo biti v javnosti bolj vidni, o vsem ostalem pa je bilo precej razlik. Po dolgem usklajevanju sta se oblikovali dve ideji, da veteranska obleka postane slovesna uniforma policije ali da pripravijo povsem svojo uniformo. Ker prva ideja ni bila uresničljiva, je komisija, ki jo je imenoval upravni odbor združenja, zbrala ideje posameznikov in pripravila osnovno zamisel. Sledilo je še precej usklajevanja v okviru upravnega odbora in tako je, tudi ob pomoči strokovnjakov, nastala petnajst strani obsegajoča tehnična dokumentacija. Zahteve glede kakovosti materialov so podobne kvalitetam, ki jih ima policijska uniforma. Poziv za izdelavo je bil poslan petim proizvajalcem, javila sta se dva, izbrana pa je bila Uni&Forma iz Trzina. Gumbe, kovinske simbole in druge oznake izdeluje Heledis iz Celja.