Zaključek 4. literarnega natečaja MOJA RODNA DOMOVINA

V četrtek 6. junija ob 16.30 uri je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani zaključna prireditev lliterarnega natečaja za učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol pod naslovom Moja rodna domovina, ki ga organizirata Osnovna šola Vič iz Ljubljane in Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Podobni prireditvi sta bili ob 17. uri v Osnovni šoli Šalek v Velenju in ob 18. uri v Osnovni šoli zbora odposlancev Kočevje.

Namen literarnega natečaja, ki je že 4. po vrsti, je vzpodbujanje narodne zavesti pri osnovnošolcih.

Organizatorji so letos prejeli 152 literarnih prispevkov iz 105 različnih osnovnih šol iz 53 občin. Komisija je prispevke pregledala in izmed vseh prispevkov izbrala 52 del.

Na prireditvi v Ljubljani so 24 nagrajencev, njihove mentorje in druge udeležence prireditve pozdravili državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport mag. Aljuš Pertinač, ljubljanski župan Zoran Janković in predsedujoči KoDVOS mag. Drago Biten, ki so izpostavili dragocenost, da osnovnošolci na sebi lasten način in prostovoljno izkažejo spoštovanje do domovine. Nagrajenci so prejeli knjižna darila, ki jih je prispevalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter medalje in diplome, ki so jih izdelali v OŠ Vič.

Nagrajenci so na prireditvi brali odlomke svojih literarnih del. V kulturnem programu so sodelovali Policijski orkester in otroška pevska zbora OŠ Vič.

Zaradi velikega števila udeležencev, predvsem pa v želji, da se zavest o svoji domovini širi tudi v druge dele Slovenije, so letos ob istem času potekale kar tri zaključne prireditve po enakem scenariju. Poleg Ljubljane sta nagrejene učence gostili še Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje in Osnovna šola Šalek v Velenju. Velenje je gostilo 20 nagrajencev in njihovih mentorjev iz Cankove, Celja, Cerkvenjaka, Kuzme, Maribora, Murske Sobote, Ptuja, Ribnice na Pohorju, Rogaške Slatine, Šentjanža pri Dravogradu, Šoštanja, Velenja, Žalca in Zreč.

Prireditev se je začela s slovensko himno, pevski zbor OŠ Šalek pa je zapel še pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. V ndaljevanju so učence in druge prisotne pozdravili ravnateljica OŠ Šalek, predsednik OZVVS Velenje, podžupan Mestne občine Velenje in podpredsednik ZVVS Jože Kuzman.

V kulturnem programu so sodelovali tudi člani Folklorne skupine Koleda. Nagrajeni učenci so ponosno prebirali svoje literarne prispevke in misli o domovini. Vsak prispevek je bil napisan na zelenem papirju v obliki lipovega lista, ki so ga nato pripeli na drevo. Listi bodo krasili drevo v avli OŠ do zaključka naslednjega natečaja.

Goste so ob prihodu v OŠ pogostili s koščkom kruha in soljo, da pa zaključka natečaja ne bodo kmalu pozabili, so jim v spomin podarili miniature slovenske hiše, ki so jih učenci izdelali sami.