Zaključna slovesnost 31. pohoda veteranov na Triglav

Rudno polje na Pokljuki

Zaključna slovesnost ob letošnjem 31. spominskem pohodu borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav je potekala v soboto 9. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju.

Pričela se je s svečanim prihodom Gardne enote Slovenske vojske na prizorišče in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev ter pohodnikov.

V kulturnem programua, ki ga je oblikovala in povezovala Katja Stušek, so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor ter recitatorska skupina učenk in učencev Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica – podružnice Koprivnik.

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Franc Kramar, župan občine Bohinj, osrednja govornica pa je bila Luigia NEGRO, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Zveze slovenskih kulturnih društev za Videmsko pokrajino, zamejska kulturnica in borka za pravice slovenske manjšine v Italiji.

V okviru letošnje prireditve je bila že v četrtek zvečer v vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli odprta zaključna stalna razstava likovne kolonije Triglavski slikarsko-kiparski tabori, ki je spremljala pohode od leta 1992. Likovne kolonije, ki jih zaradi pomanjkanja denarja ne bodo več organizirali, so tako dočakale svoj zaključek in stalno razstavno mesto do sedaj ustvarjenih del.