Predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij so se poklonili spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Ljubljanske Žale

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever so pripravile komemorativne slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v ponedeljek, 30. oktobra 2017 in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence o položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ in ZGDM ter nekaterih tujih veleposlaništev v Sloveniji. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, vence pa so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS, ki sta jo vodila predsednika ZZBzvNOBS in ZDVIS. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91. Z vojaškimi častmi so vence položili v imenu MO/SV obrambna ministrica Andreja Katič in namestnik načelnika GŠ SV genmaj. Alan Geder s sodelavci, v imenu MNZ/Policije notranja ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank s sodelavci, v imenu MDDSZEM ministrica dr. Anja Kopač Mrak, v imenu  KoDVOS predsednika ZVVS Ladislav Lipič in ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića in delegacija OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

Ministrica Andreja Katič je v svojem nagovoru svojcem padlih in drugim udeležencem povedala, da je slovo človeka, ki nam je blizu nenadomestljiva izguba in dodala: »Dati življenje za domovino je največja žrtev. Žrtev katere veličino je nemogoče izraziti z besedami. Vseh, ki so žrtvovali življenje za našo domovino, se spominjamo z veliko hvaležnostjo. Te vaše žrtve ne bomo nikoli pozabil.«