17. novoletni šahovski turnir PVD Sever Specialna enota

Tacen, Rocenska 56

PVD Sever Specialna enota je v soboto 7. decembra 2019 izvedel že 17. novoletni šahovski turnir, posvečen 30. obletnici akcije Sever.

Udeležence je nagovoril Janez Portir, predsednik PVDS SE, sekretar društva Momčilo Slavnić pa je osvetlil dogodke, povezane s prepovedjo najavljenega mitinga resnice v Ljubljani 1. decembra 1989 ter aktivnostmi takratne Milice v zvezi s tem.

Sledil je nagovor predsednika odbora za šport Toneta Vozlja, ki je sodelujočim predstavil delo društva na športnem področju in poudaril pomembnost, da se vojni veterani ukvarjajo s športno dejavnostjo. V nadaljevanju je opozoril na potrebe vojnih veteranov ’91, ki še vedno nimajo zakonsko rešenih vseh zadev, povezanih z njihovim takratnim prispevkom k osamosvojitvi Slovenije. Pri tem je poudaril dosedanji prispevek in pripravljenost naše članice, poslanke SMC Mateje Udovč, da se vključi v reševanje “veteranske problematike”. Svoj nagovor je zaključil s povabilom tekmovalcem, da se vključijo tudi v druge aktivnosti društva in z željo po prijetnem druženju.

Da je potekalo vse po pravilih in v “fair playu” je poskrbel arbiter Šahovske zveze Slovenije Vojko Srebrnič, ki je svoje delo opravil brezhibno. Vojko je na turnir pripeljal svojega vnuka Davida, ki je bil tako hraber, da se je upal spopasti z izkušenimi šahisti. Ja in se mu je izplačalo. S svojo hrabrostjo in znanjem je presenetil tudi kakšnega veterana.

Za balzam za ušesa in intimna popotovanja po spominih je ponovno poskrbel pihalni kvartet orkestra slovenske Policije.

Šahovskega turnirja, ki je bil letos sicer nekoliko okrnjen, saj je precej “stalnih” udeležencev turnirja pritegnila ponudba šahovskih lig in lastnih turnirjev, ki so sovpadali z našim. Kljub temu se je 17. novoletnega turnirja PVDS Specialna enota udeležilo 22 najzvestejših šahistov, v glavnem vojnih veteranov iz društev Sever, OZVVS Zgornje Gorenske, Društva upokojenih delavcev MORS ter šahovskih klubov Stari Mayer, Trzin, En Pasant in ŠK Trebnje.

Analiza namiznih bojev, ki je bila več kot se skriva za zapisanim, je pokazala sledeče stanje:

1. Ličina Dušan – PVDS Specialna enota
  2. Kuhar Andrej – PVDS Posavje
  3. Sajovic Marko -ŠK Stari Mayer
  4. Ključanin Fahrudin – OZVVS Zgornja Gorenjska
  5. Zorko Dušan – OZVVS Zgornja Gorenjska …

Prvi trije so prejeli pokale in praktična darila.

Foto: Bojan Kopač