1.seja Upravnega odbora ZPVD Sever v novi sestavi

Selnica ob Dravi

V torek 17. 4. 2018 je v Selnici ob Dravi potekala 1. seja Upravnega odbora Zveze policijskih veteranskih društev Sever (ZPVDS) v novi sestavi.

Na sestanku so se člani UO dogovorili za sistem dela, imenovali komisije in druga delovna telesa ZPVDS, ocenili opravljene naloge od zadnje seje in se dogovorili o izvajanju načrtovanih nalog do konca prvega polletja 2018.

Po seji je potekala okrogla miza o »Bavčarjevih člankih« v zadnjih dveh sobotnih prilogah časopisa Delo.

Sejo smo izkoristili še za ogled muzeja v najstarejši Hidroelektrarni na Dravi na Fali. Na območju HE Fala, ki prenovljena deluje še danes, je za obiskovalce urejen monumentalni prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino.

Obnovljena turbina z delno odprtim turbinskim pokrovom omogoča vpogled v način delovanja elektrarne in spreminjanja energije vode v mehansko energijo.

Stari del HE Fala je bil za pomembno tehniško dediščino razglašen leta 1986. Ko so se prvotni agregati 10 let kasneje dokončno ustavili, so Dravske elektrarne Maribor v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območno enoto Maribor, poskrbele za obnovo strojnice z vsemi ohranjenimi generatorji in vso pomožno opremo.

Leta 2008 je bil muzejski del HE Fala z odlokom vlade Republike Slovenije razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.