Državna proslava ob 75. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini

Avditorij Portorož

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, državna proslava, kakršna je v sredo 14. septembra 2022 zvečer potekala v Avditoriju Portorož, je organizirana le vsakih pet let.

Slovesnost je odprl predsednik republike Borut Pahor s pregledom ešalona praporščakov.

Slavnostni govor na proslavi je imela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Med drugim je dejala, da je praznik posvečen primorskim junakinjam in junakom, klenim borcem proti podjarmljenju, proti raznarodovanju, proti ideologijam, ki ustvarjajo rasne, narodne in etnične neenakosti in proti diktaturi enoumja. Naši predniki na Primorskem niso bili hlapci, ampak antifašisti, predvsem pa pokončni in enotni. "Če jih ne bi bilo, danes ne bi imeli svoje države," je poudarila. (celoten govor  je objavljen v nadaljevanju).

Na proslavi so se med drugim poklonili življenju in delu letos preminulega tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Kulturni program je zasnovala Yulia Roschina v sodelovanju z Ano Pandur. Pretežno je bil posvečen letos umrlemu tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju.

Nastopili so Policijski orkester, Avtomobili, Vasko Atanasovski, Teo Collori, Lea Sirk, Jure Lesar, Štefica Graselli, Gregor Ravnik, Drago Mislej - Mef, plesalca Nastja Bremec Rinya in Michal Rinya, Lara Jankovič, Vladimir Jurc in Mak Tepšić terTržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pod vodstvom Pie Cah.

Foto: Janez Platiše in UKOM