Mednarodni dan miru - Cerje 2020

26. septembra 2020 ob 11. uri je bila v pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju vsakoletna slovesnost ob mednarodnem dnevu miru, ki jo je pripravila Občina Miren-Kostanjevica v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami združenimi v KoDVOS - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

Zaradi priporočil NIJZ je slovesnost potekala v ožjem krogu udeleženih v osrednji avli pomnika .

Slovesnost se je začela s postrojem praporščakov članic KoDVOS, Pozdravni nagovor sta imela Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica in Gorazd HUMAR, predsednik Društva TIGR Primorske, v imenu KoDVOS-a pa je prisotne nagovoril  dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever in predsedujoči KoDVOS v letu 2020. Slavnostni govornik je bil dr. Vasko SIMONITI, minister za kulturo RS. Prebrana je bila poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa. Ob tej priložnosti je bila odkrita likovna stvaritev Rudija Španzla "Veter pozabe", poklon generalu avstoogerske vojske Svetozaru Borojeviću von Bojna za zasluge v vojni na Soški fronti, o kateri je spregovoril likovni kritik dr. Ferdinand Šerbelj.

V kulturnem programu, ki ga je oblikoval dr. Rok Andres, so sodelovali trobilni kvartet Policijskega kvarteta, dijaki Gimnazije Nova Gorica, recitatorji Kluba mladih tigrovcev in Nataša Nardin.

Foto: Vid Šibelja