Na današnji dan-vod za posebne naloge policije

Predhodnica Specialne enote Generalne policijske uprave (GPU) je z delovanjem začela na današnji dan, 1. marca 1973.

V času osamosvojitvenih procesov je enota odigrala ključno vlogo, po nekaj krčih po osamosvojitvi pa se je prerodila v vrhunsko izurjeno policijsko enoto, ki je sposobna izvajati najzahtevnejše varnostne akcije, zagotavljajo na GPU.

Začetki ustanovitve specialne enote so povezani s klavrnimi izkušnjami vdora hrvaške diverzantsko-teroristične skupine Feniks tudi preko slovenskega ozemlja. Tedanja oblast je zoper njih uporabila koncept teritorialne obrambe in masovne mobilizacije. V posredovanju 8000 pripadnikov varnostnih sil je bilo ubitih 15 teroristov, štirje so bili prijeti, življenje je izgubilo 13 miličnikov in vojakov, več pa je bilo ranjenih, so začetke popisali v uradni knjigi ob 40. obletnici delovanja specialne enote.

"Takrat je maršal Tito dal direktivo, da morajo vse republike in obe pokrajini ustanoviti enote za protiteroristično delovanje," je za STA dejal predsednik združenja Sever Tomaž Čas, ki je bil med letoma 1989 in 1990 poveljnik posebne enote milice takratnega republiškega sekretariata za notranje zadeve (PEM RSNZ).

Njena predhodnica je začela delovati kot enota na vpoklic, na današnji dan leta 1973 pa je bila s sklicem čete ustanovljena kot profesionalna enota.

V osamosvojitvenih procesih je odigrala ključno vlogo pri obrambi države.

Enota je že v času pred osamosvojitvijo pomagala preprečiti t. i. miting resnice, s katerim je skušal Beograd pod vodstvom Slobodana Miloševića v Sloveniji nastaviti sebi naklonjeno oblast, kot so to storili v Vojvodini, Črni Gori in na Kosovu, je spomnil Čas na t. i. akcijo Sever.

V obdobju osamosvojitve je opravila še druge pomembne naloge, za katere po besedah Časa mnogi še danes ne vejo. Izvajala je tudi določene akcije, ki jih drugi niso bili sposobni izvajati in varovala najvišje vodstvo države, je dejal.

Po navedbah iz knjige je enota po osamosvojitvi prenehala z vojaškim delovanjem in začela prehod v policijske naloge, pri čemer je bila za nekatere ta prilagoditev težja, kot je bilo pričakovano.

V novi sistematizaciji delovnih mest se je število pripadnikov s 149 zmanjšalo na 104, novost pa je bilo delovno mesto psihologa, ki je v enoti skrbel za psihološka usposabljanja, svetovanje in selekcijo novih kadrov. Pripadnike so začeli usposabljati za prijetje storilcev v letalu, v avtobusu in na vlaku, organizirano pa so začeli usposabljati tudi potapljače.

Leta 2000 se je enota izpod notranjega ministrstva preselila pod GPU, kjer se v notranji organizaciji policije nahaja še danes.

"Enota še danes opravlja najpomembnejše aretacije, najzahtevnejša varovanja in intervenira tudi v drugih pomembnih primerih," je povedal Čas. Na GPU pa so pojasnili, da specialna enota ni nosilec posameznih operativnih nalog, temveč izvaja naloge, ki jih uprava kriminalistične policije in Nacionalni preiskovalni urad ocenita kot visoko tvegane.

Danes je v vseh pogledih primerljiva s specialnimi enotami članic EU. Zadnje razvojno obdobje štejejo po letu 2001, ko so se po terorističnih napadih 11. septembra v ZDA začele evropske posebne enote povezovati v združenje Atlas. Avstrijska specialna enota Cobra je leta 2010 začela z usposabljanjem policijskih specialcev po programu Air Marshal, ki so ga slovenski specialci dve leti kasneje opravili z odliko in pridobili licenco za spremljanje in varovanje letal v mednarodnem prometu.

V združenju Atlas slovensko enoto poznajo pod imenom Red Panthers (Rdeči panterji), dejavna pa je v več delovnih skupinah, zlasti v skupini Entry, ki se ukvarja z vstopom v objekte skozi vrata, okno, stene in streho, ter v ostrostrelski skupini Sniper. V obeh uživa velik ugled, so za STA odgovorili na GPU.

Med reorganizacijo policije leta 2021 je specialna enota postala samostojna notranja organizacijska enota GPU in velja za vrhunsko izurjeno enoto, ki je s svojo mobilnostjo, prilagojeno taktiko delovanja in sodobno opremljenostjo sposobna razreševati najzahtevnejše varnostne naloge, so ob tem zagotovili na GPU.

Števila pripadnikov zaradi interesa operativnosti na GPU ne razkrivajo, so pa povedali, da "smo glede na število pripadnikov, organiziranost, usposobljenost, opremo, oborožitev in vse ostale resurse primerljivi in visoko konkurenčni z vsemi drugimi specialnimi enotami Evropske unije".

 

Prisluhnite komentarju v oddaji Radia SLO-. program, NA DANAŠNJI DAN, na povezavi 1. marec - vod za posebne naloge slovenske milice (rtvslo.si) ali https://365.rtvslo.si/arhiv/na-danasnji-dan/174938774 , na 3.50 minuti.