Naš slavni FIČKO si zasluži nekaj lepih besed v njegov spomin

Upokojeni inšpektor milice Andrej Bolčina je v zahvalo za obisk na njegovem domu v Poljanski dolini napisal nekaj misli, posvečenih nakdanjemu vozilu milice FIČKU, ki jih objavljamo v celoti:

F I Č K O !

Ubogi ostareli in odsluženi »Fičko«, kaj vse si videl, doživel, prestal in pretrpel v svojem »mandatu«, ko si bil dodeljen v službo MILICE. Služil si za prevoze, dajal si nam streho, varoval si nas pred vetrom, dežjem in soncem. Tvoja kolesa se niso ustrašila nobenega klanca, makadama ali kolovoza, ko je bilo treba reševati življenja in premoženje. Mlel si snežno brozgo pod kolesi do kraja prometne nesreče ali do zasnežene osamljene hiše v hribih. Klicu na pomoč si  vedno sledil z vso močjo svojih bencinski hlapov. Tvoje »srce« v notranjosti, pod pokrovom, je bilo vedno »zvesto« tistemu, ki je z volanom krmaril tvoja kolesa. Pa tudi zmerjanja in grde žalitve si včasih prestajal, ko si na zadnjem sedežu svojcem domov pripeljal kakšnega obnemoglega - sicer pa »miroljubnega« pijančka. »Tam kamor ste skupaj pijančevali, pojdite še sedaj«, je bila običajna zahvala za tvoje dobro delo.

Dragi Fičko! Po zaslugi Društva zbirateljev policijskih insignij, si, po tolikih letih zvestega in odgovornega dela, pristal v muzeju. Pa še vedno nimaš miru. Novodobni tolmači policijske zgodovine trdijo, da si služil in deloval v korist »krivoverstva«, da so tvoja kolesa rezala napačne kolesnice, da so tvoj volan držali v rokah ljudje, ki niso imeli »ta pravega vozniškega dovoljenja«. In še druge nesmisle, ponaredke in neresnice bi ti radi naprtili. Po Cankarju: »Štirideset let si delal, garal in služil svojemu gospodarju. Tvoje telo je zgarano in uničeno. Zato v imenu božjem, pojdi iz naše hiše«! Tako pravijo tisti, ki so sicer tvoje usluge, dragi Fičko s pridom uporabljali, dokler niso okusili udobja sodobnih, moderno opremljenih policijskih vozil in sedaj mislijo, da se je vsa policijska znanost začela z njimi in zaradi njih. Nič ni od danes. Nič se ni začelo z nami.  ….«danes bo jutri, in jutri je bilo včeraj«… (Mef – pevec)

Dragi Fičko! Ostani v mejah skromnosti in resnicoljubnosti.

14.7.2019.

Andrej BOLČINA