Obeležitev 30. obletnice MSNZ v vzhodnoštajerski pokrajini

Slovenska Bistrica

Policijsko veteransko društvo Sever Maribor, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica in Občina Slovenska Bistrica so 17.septembra 2020 pripravili okroglo mizo in odkritje spominskega obeležja v Slovenski Bistrici, s katerima so počastili 30-obletnico ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite v Vzhodnoštajerski pokrajini (MSNZ VŠP).

V prostorih takratne Postaje milice Slovenska Bistrica je bil 17. septembra 1990 prvi sestanek koordinatorjev MSNZ VŠP iz vrst milice UNZ Maribor in teritorialne obrambe Vzhodnoštajerske pokrajine. V spomin na ta dogodek je ob 11. uri na grajskem dvorišču v Slovenski Bistrici potekala okrogla miza in predstavitev istoimenska knjiga »30. obletnica MSNZ v Vzhodnoštajerski pokrajini«, ki je izšla v teh dneh. Okroglo mizo je moderiral novinar Stane Kocutar, na njej pa so sodelovali Mirko Ploj, avtor knjige, Marjan Fekonja, takratni načelnik pokrajinskega štaba MSNZ VŠP in Bojan Lunežnik, takratni poveljnik PEM UNZ Maribor. Udeleženci so predstavili zbornik in spregovorili o pomenu MSNZ, katere glavni namen je bil preprečitev poskusa razorožitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in izvzemanje orožja iz skladišč TO, ki so bila na območju vojašnic JLA.

Udeleženci okrogle mize so se nato premaknili v veteranski center na Brinju, kjer je se je ob 13. uri začela osrednja slovesnost. Slavnostni govornik je bil Bojan Lunežnik, udeležence opa so nagovorili tudi v.d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas in podžupan občine Slovenska Bistrica Stanislav Mlakar. V nadaljevanju slovesnosti je bila simbolično odkrita spominska plošča, katera bo nameščena na pročelje Policijske postaje Slovenska Bistrica po zaključku gradbenih del na tem objektu. Slovesnost je popestril nastop kvarteta trobil Policijskega orkestra.

Foto: Zoran Mušič