Osrednja slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever

Nova Gorica

30. novembra 2018 je v Športi dvorani Gimnazije Nova Gorica potekala osrednja spominska slovesnost ob 1. decembru, spominskem dnevu Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Organizacija letošnje slovesnosti je bila zaupana Društvu veteranov Sever Severne Primorske.

Spominski dan Združenja SEVER je 1. december, v spomin na leto 1989, ko so takratni Organi za notranje zadeve z akcijo pod tajnim imenom SEVER, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer, ter s tem zaščitili demokratične procese v Sloveniji.

Na slovesnosti sta prisotne pozdravila Matej ARČON, župan Mestne občine Nova Gorica in Alojzij KLANČIŠAR, podpredsednik ZPVD Sever. Slavnostni govornik pa je bil Boštjan POKLUKAR, minister za notranje zadeve.

Dr. Tomaž ČAS, predsednik ZPVD Sever in Anton POZVEK, generalni sekretar ZPVD Sever sta podelila visoka priznanja ZPVD Sever za leto 2018. Plakete Sever so prejeli mag. Darko REPENŠEK in Anton ŠMID iz PVD Sever za celjsko območje, Marjan ANTONČIČ in Sašo ŠRAJ iz PVD Sever Ljubljana, Angel VIDMAR iz DV Sever Severna Primorska, Stanko SAKOVIČ iz PVD Sever za Pomurje, Niko KOLAR iz PVD Sever za Koroško in Janez KOŠIR iz PVD Sever Specialna enota.

Kulturni program je vodila in povezovala Tina VELIKONJA, nastopili pa so Orkester slovenske policije, Moški pevski zbor Provox s sopranistko Polono Kante Pavlin, solist Aleks Pavlin in pevska skupina Vogrinke.

Slovesnosti so se udeležili vodilni in vodstveni delavci MNZ na čelu z ministrom za notranje zadeve in državnima sekretarjema, Policije na čelu z mag. Tatjano Bobnar v.d. generalne direktorice policije, direktorji policijskih uprav, komandirji policijskih postaj, predsedniki in predstavniki društev stanovskih organizacij in člani veteranskih društev Sever iz celotne Slovenije, predsedniki in predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij včlanjenih v KoDVOS, in regijskega nivoja, območni svetniki v Državnem svetu, idr.

Po slovesnosti je sledilo prijetno družabno srečanje.

Pred slovesnostjo je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sprejel svojce padlih miličnikov in ranjene miličnike v osamosvojitveni vojni.

Foto in video: Brane Gradišnik in Vid Šibelja

SPOMINSKI DAN ZDRUŽENJA SEVER 2018