Partizanske smučine letos le v simbolni obliki

SC Cerkno

20. in 21. januarja letos je minilo 76 let od prvih organiziranih partizanskih smučarskih tekem, ki so se odvijale na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope. Edinstven dogodek organizatorji vsako leto obeležimo s spominsko prireditvijo Partizanske smučine Cerkno '45, na kateri se predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij ter slovenske vojske pomerijo v veleslalomu in teku na smučeh na smučišču Smučarskega centra Cerkno.

Ker letos zaradi epidemioloških razmer to ni mogoče, so člani organizacijskega odbora sprejeli odločitev, da tradicije spominskih prireditev, letos bi namreč obeležili že 44. prireditev, ne prekinjajo, zato so danes ob 11. uri pripravili le kratko slovesnost pri restavraciji SC Cerkno in simbolno uprizorili start tekme na smučeh.

Sporočilnost dogodka, motive, vrednote in duha partizanskih smučarskih tekmovanj, ki so predstavljala tudi mejnik v vojaški smučarski zgodki in se ohranjajo vsako leto prav skozi smučarska tekmovanja, sta letos v luči epidemioloških razmer v nagovorih poudarila župan Občine Cerkno, Gašper Uršič, in predsednik Organizacijskega odbora Partizanske smučine Cerkno ’45, polkovnik Miha Butara.

Foto: Jože Erjavec in Anton Pozvek