Peta okrogla miza KoDVOS o dnevu upora, Mali Gori, spravi in osamosvojitvi 1991

Skupina za informiranje pri Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije je 31. maja 2021 pripravila peto spletno okroglo mizo z naslovom Še o dnevu upora proti okupatorju, o Mali Gori, o spravi in ob dnevu TIGR. Sogovorniki so bili dr. Tomaž Čas, dr. Borut Klabjan, Andrej Bolčina, mag. Dušan Kaplan in Miloš Šonc.

Sogovorniki KoDVOS so na današnjem posvetu med drugim opozorili, da del politike že zadnjih 30 let izkorišča za to, da s potvarjanjem zgodovine še naprej deli narod. Ponovno so se obregnili ob vsebino proslave na Mali Gori ter jo označili za provokacijo in »vrhunski cinizem«. Ker dr. Borut Klabjan ni mogel sodelovati v živo, je bil predvajan posnetek njegovega govora na Mali Gori 15. maja letos, ko je potekala prva proslava v organizaciji društva TIGR.

Pedagog in nekdanji ravnatelj kadetske šole v Tacnu mag. Dušan Kaplan je ocenil, da se s tem cinizmom skuša zakriti kolaboracijo z okupatorjem. Ta trend pa »ni od včeraj«, pač pa ga »poslušamo že 30 let«.

Kolaboracija je bila po njegovih besedah vezana na »genocid nad Slovenijo«. Šlo je za načrt izginotja naroda in njegovega jezika od štirih okupatorskih oblasti – madžarske, nemške, italijanske in tudi hrvaške, je dejal. Obregnil se je tudi ob ravnanje predsednika republike Boruta Pahorja in ga obtožil »služabništva«, češ da je na slovesnosti na Mali Gori mirno stal zraven, ko se je primerjalo pesnika Karla Destovnika – Kajuha in Franceta Balantiča.

Nekdanji partizan Andrej Bolčina, upokojeni inšpektor milice, se je dotaknil izjave Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) o spravi. V SAZU so v marčevski izjavi med drugim navedli, da ne bi smelo biti sporno, da je bil upor proti okupatorju upravičen, oborožena kolaboracija z okupatorjem pa ne. Polastitev NOB s strani komunistične partije in revolucionarni teror nista bila upravičena, odpor proti temu pa je bil, so navedli v SAZU.

Bolčina je ob tem opomnil, da so akademiki potrebovali kar 30 let, da so se lotili tega vprašanja. »Mislim, da je bil to zamujen čas, saj je politika od tistega trenutka, ko je bila opravljena spravna slovesnost v Kočevskem Rogu, izrabila za to, da je še naprej delila naš narod«, je dejal.

Akademiji sicer pozivajo politično javnost, naj izjavo posvojijo, vendar pa se je le nekaj dni kasneje na Mali Gori zgodilo nekaj popolnem nasprotju z duhom njihove izjave. Bolčina je tamkajšnjo slovesnost označil za provokacijo. Vrhunec sprenevedanja pa je po njegovi oceni »grožnja z državljansko vojno, ki nam jo ponuja največja stranka v sedanji vladi.«

Nasploh izjava SAZU premilo obsoja oboroženo kolaboracijo z okupatorjem. Šlo je za boj na življenje in smrt, a ne le posameznikov, ampak tudi naroda, je dejal.

Vojni veteran Miloš Šonc je ocenil, da je v vsakem času določeno ravnanje pravilno, določeno pa napačno. Tako je bila kakršna koli borba proti nacizmu in fašizmu pravilno ravnanje, sodelovanje z nasprotnikom pa »absolutno narobe«. Tudi dogajanja v 90. letih je po njegovih besedah treba postaviti v širši kontekst okoliščin, ki so vodile v razdružitev bivše države, je pojasnil.

Kodvos - 5. okrogla miza

Spletno srečanje “Kako zagotoviti človeka vredno življenje ter socialno in pravično Slovenijo” z naslovom ŠE O DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU, O PROSLAVI NA MALI GORI, O SPRAVI IN OB DNEVU TIGR, ki je potekalo v ponedeljek, 31. maja 2021, ob 16. uri na video konferenčni povezavi Zoom.