Podpis pogodb o sofinanciranju nevladnih organizacij na področju vojnih veteranov za leto 2023

23. maja 2023 smo v prostorih Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino podpisali pogodbe za leto 2023 o sofinanciranju dejavnosti nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju vojnih veteranov. Danes, 30. maja 2023 pa se je minister za obrambo Marjan Šarec srečal s predstavniki podpisnic pogodb o sofinanciranju. 

Na javnem razpisu je zahtevane kriterije izpolnjevalo trinajst organizacij, katerih dejavnosti bo Ministrstvo za obrambo financiralo v skupni višini nekaj več kot 1,7 milijona evrov.

Minister za obrambo Marjan Šarec se je predstavnikom vseh nevladnih organizacij, ki v javnem interesu delujejo na področju vojnih veteranov, zahvalil za sodelovanje. Poudaril je, da si na ministrstvu želijo nadaljnje krepitve sodelovanja ter da so vrata ministrstva vedno odprta. Kot je povedal, sredstva za sofinanciranje dejavnosti navedenih organizacij ministrstvo povečuje in izrazil željo, da jih organizacije državotvorno porabijo. Kot pomembno je izpostavil tudi sodelovanje med organizacijami samimi.

Ministrstvo za obrambo vsako leto objavi razpis za sofinanciranje dejavnosti nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov, vsebinsko in tehnično pa za razpis skrbi Uprava za vojaško dediščino Republike Slovenije. V letu 2022 je ministrstvo sofinanciralo dejavnosti trinajstih nevladnih organizacij z navedenega področja, vrednost razpisa je znašala 1.504.520 EUR. Vrednost javnega razpisa se je letos povišala na 1.704.520, pri čemer zahtevane razpisne kriterije tudi letos izpolnjuje trinajst organizacij.

S sofinanciranjem dejavnosti navedenih organizacij Ministrstvo za obrambo krepi vključenost pri aktivnostih sofinanciranja in delovanja združenj, zvez in drugih organizacij, ki delujejo na tem področju. Za leto 2024 je tako za sofinanciranje aktivnosti na tem področju predvidenih 1.904.520 EUR sredstev. Sodelovanje med ministrstvom in organizacijami poteka na različnih ravneh, odraža pa se tudi v krepitvi dialoga ter povečevanju interakcij in aktivnosti, v katerih je dejavna zlasti Uprava za vojaško dediščino.

Ministrstvo bo letos sofinanciralo dejavnosti trinajstih NVO v javnem interesu, ki delujejo na področju vojnih veteranov, in sicer:

Zveze društev General Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora Celovec, Zveze vojnih invalidov narodnoosvobodilne vojne Trst, Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991, Zveze veteranov vojne za Slovenijo Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev in klubov MORiS, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, Društva vojnih veteranov Pekre - Ig 1991, Združenja vojnih veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin in Veteranskega društva MORiS.