Poklon spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Ljubljanske Žale

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever so pripravile komemorativne slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v sredo, 30. oktobra 2019 in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence so položili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ,  ZGDM in TIGR ter ruskega, romunskega, srbskega veleposlaništva v Sloveniji. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, vence pa so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS, ki sta jo vodila predsednika ZZBzvNOBS in ZDVIS. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91´. Z vojaškimi častmi so vence položili delegacija MO/SV, ki jo je vodil obrambni minister Karl Erjavec, venec MNZ/Policije je položil notranji minister Boštjan Poklukar s sodelavci, generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar s sodelavci, v imenu MDDSZEM ministrica Ksenija Klampfer, v imenu  KoDVOS predsednika ZVVS Ladislav Lipič in ZPVD Sever dr. Tomaž Čas ter predsednik ZVI-91 Drago Koprčina, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića in delegacija OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v svojem nagovoru poudaril pomen domoljubja. »Slovenci smo si morali izboriti pravico do narodne in jezikovne samobitnosti, svobodo, pravico do suverenosti na svojem ozemlju in lastno državo. Po zaslugi pripadnikov Teritorialne obrambe in slovenske policije, takratnega državnega vodstva, civilne obrambe in prebivalstva ter odlične organiziranosti vseh subjektov v mladi državi je bilo leta 1991 uresničeno zgodovinsko hrepenenje našega naroda. V vojni za Slovenijo je bila obranjena plebiscitarna odločitev Slovenk in Slovencev. Zaživeli smo v samostojni in suvereni državi,« je dejal minister Erjavec.

Poudaril je, da je največ, kar lahko domoljub naredi za svojo domovino, to, da zanjo žrtvuje najdragocenejše – svoje življenje. »Nikoli ne bomo pozabili velike žrtve, ki so jo vaši dragi dali za domovino. Spominjamo se jih z veliko hvaležnostjo in odgovornostjo do Republike Slovenije, katere samostojnost in suverenost so obvarovali,« je svojcem padlih v vojni za Slovenijo dejal minister Erjav