Poklon spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Članice koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS) so pripravile komemorativne slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v ponedeljek, 30. oktobra 2023 in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence so položili minister za obrambo, župan mestne občine Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ in ZGDM ter predstavniki avstrijskega, srbskega, romunskega in ruskega veleposlaništva v Sloveniji. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Vence so položili minister za obrambo, župan MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZZBzvNOBS in ZDVIS, ter delegacija MO ZB NOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV, Policijski orkester, partizanski pevski zbor in recitatorka in povezovalka slovesnosti Mojca Poredoš.

Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković  V nagovoru se je dotaknil dogajanj na obrobju Evrope, ki ocenjuje, da se svet nahaja na razpotju. "Lahko bi rekli, da se iz težkih in hudih bojev, ki so v Evropi trajali šest let, nismo naučili nič," je poudaril župan.

Poklonil se je vsem padlim v vojni za svobodo Slovenije in vsem padlim v drugi svetovni vojni, "ki so nam omogočili, da smo skupaj gradili to državo," je med drugim poudaril Janković.

Dotaknil se je tudi številnih aktualnih političnih tem. Janković je izrazil pričakovanje za umiritev razmer znotraj sedanje koalicije. "Želim si, da bi ta naša koalicija obstala, se držala zavez, ki jih je dala, in da bi tudi znotraj koalicije pozabili na prepire," je poudaril. Pozval pa je tudi k podpori vladi pri sanaciji razmer po katastrofalnih poplavah in k podpori prizadevanjem za spremembo zakonodaje, da bo ta bolj fleksibilna, ko gre za spremembe namembnosti zemljišč ob vodotokih.

Janković si želi, da bi bili ukrepi sanacije po poplavah hitri, obenem pa opozarja, da "pri tem ne smemo biti prehitri, saj mora tukaj enostavno prevladati stroka." Ob tem je čestital predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se je z Evropsko Unijo uspel dogovoriti za 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sanacijo razmer po poplavah. "Prihodnje leto bo leto obnove," je napovedal.

V nagovoru se je med drugim dotaknil razmer na obrobju Evrope in vojne v Gazi ter ocenil, da se svet nahaja na razpotju. Ob pogledu na ranjene in pobite civiliste in otroke se moramo po Jankovićevem mnenju vprašati, kje bo tega konec, ob čemer pa imamo v Evropi tudi težavo, da ob vsaki novi vojni pozabimo na tisto, ki se odvija na drugem delu Evrope.

To pomeni, da lahko "samo čakamo na naslednjo vojno in živimo v strahu, kdo od svetovnih voditeljev bo toliko nor ali pa toliko neveden, da bo pritisnil na napačen gumb. Če bi se to zgodilo, bomo ta svet zapustili, ne da bi naši otroci, naši vnuki začeli normalno živeti," je poudaril Janković.

Razmere v Sloveniji po Jankovićevi oceni na srečo še niso tako daleč, je pa spomnil na poziv prvaka SDS Janeza Janše k oboroževanju, četudi legalnemu.

"Že ta poziv pomeni, da bi bilo pri nas mnogo hudega," je med drugim poudaril Janković.

Janković sicer še vedno nasprotuje urejanju domobranskega pokopališča v prestolnici. Meni sicer, da je prav, da imajo vsi mrtvi svoj mir in spokoj, kar pa ne pomeni, da lahko opravičujemo dejanja tistih, ki so bili v času druge svetovne vojne na strani okupatorja.

"Dokler bo obstalo to vodstvo Žal in mestne občine, v Ljubljani ne bo spomenikov domobrancev. To je naša zaveza in obveza v čast tistim, ki so nam dali svobodo in omogočili osamosvojitveno vojno, da lahko danes živimo v samostojni in neodvisni državi," je poudaril.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položili minister za obrambo, župan MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZZBzvNOBS, TIGR in MO ZB NOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91´. Vence so položili delegacija MO/SV, ki jo je vodil obrambni minister Marjan Šarec, venec MNZ/Policije je položil notranji minister Boštjan Poklukar, v imenu  KoDVOS predsednika ZVVS Ladislav Lipič in ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, delegacija MO Ljubljana, ki jo je vodil župan Zoran Jankovič in delegacija OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV, zastava Policije in Specialne enote, Policijski orkester in praporščaki članic KoDVOS.

Minister Marjan Šarec je v nagovoru izpostavil pogum vseh padlih v vojni za Slovenijo. Uvodoma je spomnil, da je prvi november čas, ko se spominjamo vseh tistih, ki jih ni več med nami, ter počastimo spomin na tiste, ki so dali največ, kar so imeli, in sicer svoje življenje. Mnogi med njimi so dali življenje zato, "da mi živimo v miru in v svobodi ter da lahko govorimo naš lep slovenski materni jezik," je poudaril Šarec.

Pri spomeniku Pomnik 91 na ljubljanskih Žalah se po Šarčevih besedah spominjamo tudi vseh tistih, ki so pred nekaj več kot 30 leti šli v ponovni boj za obstoj slovenskega naroda in za samostojnost Slovenije oziroma za življenje v domovini, "kjer bo vsak lahko živel svoje sanje, živel in pustil živeti," je dodal minister.

V nagovoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer v svetu in izpostavil, da živimo v čudnem času. Po eni strani govorimo o napredku in razvoju človeštva ter visoki stopnji zavedanja, na drugi strani pa imamo vojne, ki uničujejo življenja, kjer ni čuta za empatijo in trpljenje drugih.

"Tako mnogi ne vedo, ali bodo jutri še živi, otroci ostajajo brez mater, starši brez otrok, družine brez doma, mladi, oropani prihodnosti. Vse to se dogaja, ker so med nami ljudje, ki želijo drugim vsiliti svoj način življenja, pri tem pa izkoriščajo ideologijo, vero in drugo za lastne koristi," je poudaril Šarec.

Ob 12. uri so se predstavniki KoDVOS udeležili polaganja vencev tudi pri ruskem pomniku na Žalah in se poklonili spominu na padle Ruske in Sovjetske vojake na slovenskih tleh.  

Foto: Mitja Jankovič