Predsednik Pahor je na vsakoletni pogovor sprejel predsednike in predsednico članic KoDVOS

Ljubljana

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 21. aprila 2022 sprejel predsednico in predstavnike domoljubnih veteranskih organizacij združenih v KoDVOS na vsakoletni pogovor.

Pogovora so se udeležili mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev General Maister in predsedujoča KoDVOS, generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, generalmajor Dobran Božič, predsednik Zveze slovenskih častnikov, Gorazd Humar, predsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, Janez Podržaj, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, mag. Adolf Videnšek, predsednik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije in Rudolf Pfajfar generalni sekretar ZDGM. Peter Vaš, predsednik Zveze društev in klubov MORiS se zaradi zdravstvenih razlogov srečanja ni udeležil.

Predsedujoča in predstavniki članic KoDVOS so predsedniku republike predstavili svoje delovanje na področju uveljavljanja in krepitve domoljubja, ohranjanja spomina na pomembne dogodke iz naše preteklosti ter opisali pretekle dejavnosti in načrte za leto 2022. Izrazili so tudi neodobravanje, da bo letošnja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju ponovno na Mali Gori. Kot je zapisano v izjavi KoDVOS z dne 20. 4. 2022, »prvi napad italijanskega okupatorja in domačih izdajalcev na Tigrovce na Mali Gori ne predstavlja ne začetka in ne celovitosti narodnoosvobodilnega odpora slovenskega naroda med NOB.«

Predsednik Pahor je v zvezi s tem izrazil tudi svoje nezadovoljstvo, da bo letošnja državna proslava ponovno, že drugo leto zapored, na Mali Gori nad Ribnico. Predstavnike KoDVOS je podrobno seznanil s svojimi prizadevanji, da bi bila za letošnjo slovesnost zaradi vrste razlogov izbrana druga lokacija. Vodja kabineta UPRS dr. Alja Brglez je že 6. decembra lani to nasprotovanje izrazila na seji Koordinacijskega odbora za državne proslave, 30. marca 2022 pa je nestrinjanje in poziv za določitev druge lokacije Urad predsednika republike sporočil vladi tudi s pisnim dopisom. Predlogi niso bili upoštevani, predsednik republike pa se bo kljub nasprotovanju članic KoDVOS državne proslave udeležil.

Predsednik Pahor se je zahvalil predsedniku ZZB NOB Marijanu Križmanu, da je tudi letos sprejel vabilo, da bo skupaj z njim nagovoril udeležence, ki ob državnem prazniku tradicionalno obiščejo Predsedniško palačo ob dnevu odprtih vrat, 27. aprila 2022.