Predsednik Pahor sprejel predsednike KoDVOS

Ljubljana

Predsednik republike Borut Pahor je na vsakoletni pogovor sprejel predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS).

Gostje so Pahorja seznanili z poročilom o delu KoDVOS v letu 2019 in načrtovanimi aktivnostmi v letu 2020 ter mu predali javni poziv za obsodbo sovražnega govora, predsednik pa jih je seznanil z lastnimi prizadevanji za ohranitev zgodovinskega spomina na dogodke, ki so utirali pot slovenski samostojnosti.
V javnem pozivu predsedniku republike so predstavniki KoDVOS opozorili na zaskrbljujoče poglabljanje sovražnosti in sovražni govor v Sloveniji. "Obsojamo tak način komuniciranja in obnašanja," so zapisali.
Od predsednika republike pričakujejo, da se bo v času oblikovanja nove vlade do tega vprašanja jasno in nedvoumno opredelil. Kot so izpostavili, je Pahor ob srečanju z prihodnjim mandatarjem za sestavo vlade omenil nevarnost sovražnega govora, a "je treba na to še naprej odločno opozarjati".
V javnem pozivu opozarjajo na vsakodnevne primere sovražnega govora, "komaj verjetne medijske in druge oblike manipulacij, vključno z lažnimi novicami in zavajanjem". "Vse to vpliva na spreminjanje vrednot in ustvarjanje zmede, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico," so opozorili. Kritični so do "načrtnega medijskega obujanja umrlih in pobitih iz 2. svetovne vojne in po njej" ter do "rehabilitacije že obsojenih za vojne zločine in druga težka kazniva dejanja". Zahtevajo jasno in javno obsodbo "takšnega moralno in etično nedostojnega početja" ter "jasne odgovore na dogodke na naših mejah, kjer naši sosedje /.../ neprikrito izražajo celo ozemeljske zahteve in revizijo zgodovine.
Predlagajo pa tudi "takojšnjo prepoved širjenja ideologije fašizma in nacizma, uporabo fašističnih in nacističnih simbolov, prepoved sovražnih govorov in samoorganiziranja skupin za izvajanje z zakonom določenih policijskih pooblastil in vojaških nalog v Sloveniji, ki so v nasprotju z zakonodajo".
Pogovora so se udeležili predstavniki Zveze društev General Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev in klubov MORiS in Zveze slovenskih častnikov. Vodja delegacije je bil dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, ki v letu 2020 predseduje KoDVOS.
Predsednik Pahor je ob zaključku pogovora z gosti napovedal, da bo naslednja v vrsti obeležitev dogodkov, ki so utirali pot slovenski samostojnosti, 30. obletnica prvih demokratičnih volitev. Tako bo 7. aprila v predsedniški palači slavnostni sprejem, na katerem bosta spregovorila prvi predsednik države Milan Kučan in predsednik prve vlade Lojze Peterle.

Javni poziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Foto: Anton Pozvek