Predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij so se poklonili spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Ljubljanske Žale

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever so pripravile komemorativne slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v torek, 30. oktobra 2018 in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence o položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ in ZGDM ter ruskega, romunskega, srbskega in avstrijskega veleposlaništva v Sloveniji. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, vence pa so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS, ki sta jo vodila predsednika ZZBzvNOBS in ZDVIS. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položile delegacije MDDSZEM, MO Ljubljana in KoDVOS pod vodstvom predsednikov TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91. Z vojaškimi častmi so vence položili v imenu MO/SV obrambni minister Karl Erjavec in namestnica načelnika GŠ SV brigadirka Alenka Ermenc, v imenu MNZ/Policije notranji minister Boštjan Poklukar s sodelavci in v.d. generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar s sodelavci, v imenu MDDSZEM ministrica Ksenija Klampfer, v imenu  KoDVOS predsednika ZVVS Ladislav Lipič in ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, delegacija MO Ljubljana pod vodstvom župana Zorana Jankovića in delegacija OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, Partizanski pevski zbor in recitatorka Mojca Poredoš.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v svojem nagovoru svojcem padlih in drugim udeležencem poudaril, da je odpor Slovenk in Slovencev presenetil vse, ne samo jugoslovanske generale, ampak celoten svet, ter dodal: »Svetovni mediji so poročali o uporu slovenskega naroda, gorečih tankih in oklepnikih. Žal tudi o žrtvah med policisti, teritorialci in civilisti. Šele takrat je svet dojel, da je v Sloveniji vojna – vojna za komaj nastalo novo državo Republiko Slovenijo.« »Izjemna zahvala in spoštovanje gre zato vsem tistim, ki so se uprli agresorski vojski,« je sklenil minister Poklukar.

Foto: Mitja Jankovič