Radijska oddaja STUDIO OB 17H o obletnici akcije Sever

Ljubljana

V današnji oddaji na Radio Slovenija 1. program  so sogovorniki razpravljali o dogodkih in razmerah izpred 30 let. Posnetku oddaje lahko prisluhnete na povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-ob-17h/174654181

30.OBLETNICA AKCIJE SEVER

STUDIO OB 17H

Datum predvajanja: 26. nov. 2019

Dolžina: 52 min. 53 s.

Trideset let je minilo od grožnje tedanjega Združenja za vrnitev Srbov in Črnogorcev na Kosovo z načrtovanim zborovanjem v središču Ljubljane. Tako imenovani Miting resnice naj bi slovenski javnosti odprl oči, v resnici pa je šlo za poskus, da bi zavrli ali celo ustavili razvoj demokratičnih procesov v Sloveniji in poznejše prve svobodne volitve. Republiško vodstvo se je temu uprlo, takratna milica pa je odločno stopila v bran slovenskim političnim interesom. O tem v tokratni oddaji s Stanetom Kocutarjem udeleženci tedanjih dogodkov. Tudi o širšem zgodovinskem ozadju preprečenega mitinga resnice, ki naj bi bil prvega decembra 1989 v Ljubljani.

Gostje:

dr. Tomaž Čas, leta 1989 poveljnik Posebne enote milice Republiškega sekretariata za notranje zadeve
Pavle Čelik, leta 1989 načelnik Inšpektorata milice Uprave javne varnosti Ljubljana
Borut Likar, leta 1989 načelnik Inšpektorata milice Uprave javne varnosti Novo mesto
dr. Jure Gašparič, direktor Inštituta za novejšo zgodovino