Sestanek z generalnim direktorjem policije, mag. Senadom Jušićem

18.oktobra 2023 sta se predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas in generalni sekretar ZPVD Sever Anton Pozvek sestala z generalnim direktorjem policije mag. Senadom Jusićem. Na sestanku na sedežu GPU, na Litostrojski 54, v Ljubljani je bil tudi pooblaščenec za sodelovanje z veteranskimi in drugimi stanovskimi organizacijami, višji policijski svetnik Tomaž Pečjak.

Na sestanku je bilo ponovno izraženo obojestransko zadovoljstvo nad normalizacijo odnosov in dobrim sodelovanjem med MNZ/Policijo ter zvezo in društvi Sever.

Dogovorili smo se, da bi v začetku naslednjega leta ponovno začeli izvajati predavanja zaposlenim po policijskih enotah o dogodkih in aktivnostih ONZ/milice-današnje policije v obdobju demokratizacije in osamosvojitve Slovenije ter v vojni za obrambo neodvisnosti in suverenosti Republike Slovenije.

V naslednjem letu, ko praznujemo 30-letnico delovanja Združenja Sever in 35. obletnico akcije Sever, bi na večjih policijskih postajah ali drugih objektih na območju policijskih uprav, postavili našo razstavo o osamosvojitvenih procesih in vojni za Slovenijo. Otvoritev bi organizirali na svečan način, podobno, ko to počnemo v šolah in drugih okoljih v Sloveniji. V času gostovanja razstave bi organizirali voden ogled in predavanja na to temo.

Zveza policijskih veteranskih društev Sever oziroma Združenje Sever je pomemben branik vrednot v sodobni družbi, nujen steber zgodovinskega spomina, pomnik težkih dogodkov in pomemben vezni člen med civilno družbo ter varnostnim sistemom oziroma slovensko policijo. To vez bi poskušali v naslednjem letu okrepiti tudi z nekaterimi drugimi aktivnostmi in vključevanjem članov združenja v nekatere projekte, ki jih izvaja policija.

Ponovno je bila izpostavljena neustrezna lokacija, organiziranost in kadrovska popolnjenost policijskega muzeja.

Govora je bilo tudi o skupnih nalogah in sodelovanju pri izvedbi posameznih aktivnosti, kar bomo operacionalizirali v načrtu sodelovanja za leto 2024, ki ga bomo pripravili in uskladili do konca tega leta.

Foto: Tomaž Pečjak